pole i objetosc
marian z zakopanego:
Przekrój osiowy walca jest prostokątem, którego obwód wynosi 56cm, a szerokość stanowi 75% jego
długości. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej walca.
30 lis 22:53
Eta:
pomagam
30 lis 23:27
Eta:
a −−−− długość prostokąta , a>0
b −−− szerokość prostokąta
b = 0,75*a =
34*a
Ob= 2a +2b => 2a +2b = 56 => a+b = 28
to: a +
34a= 28 =>
74a= 28 => a= 28*
47= 16
a = 16 to b=
34*16 = 12
są teraz dwie możliwości:
jezeli a = 2r i b =h to: r= 8 cm i h= 12cm
to: V= πr
2*h= π*64*12= 768π cm
3
P
c= 2πr( r+h) = 16π*20= 320π cm
2
lub b= 2r to r= 6 cm i h=a= 16 cm
podstaw do tych samych wzorów i po "góralsku" podaj V i P
C
Pozdrawiam Zakopane
30 lis 23:36
jaga: 2a +2b = 56
a=0,75b
2 x 0,75 + 2b = 56 ⇒ b= 16 , a = 12
V=π r2 x 16
a=2r ⇒ r=6
V= 576π [cm3]
Pc = 2Pp + Pb
Pp = 2 x 36π
Pb = 2πr x b
Pc = 72π + 12π x 16
Pc = 264π [cm2]
30 lis 23:36