Równanie z wartością bezwględną
Wiktoria: Rozwiązania równania |−2x + 1|=4 należą do przedziału...
Prawidłowa odpowiedź to <−1,5; 2,5>
PROSZĘ O ROZWIĄZANIE, CHCIAŁABYM WIEDZIEĆ JAK ROBI SIĘ PODOBNE ZADANIA
7 kwi 13:36
Marek216: Jak jest równość to przedział nie wyjdzie tylko konkretne liczby. Na na pewno w poleceniu jest
znak = ?
7 kwi 13:37
Wiktoria: Tak..
7 kwi 13:38
J:
| | 3 | | 5 | |
⇔ −2x + 1 = 4 lub −2x + 1 = − 4 ⇔ 2x = −3 lub 2x = 5 ⇔ x = − |
| lub x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
7 kwi 13:39
Janek191:
I − 2 x + 1 I = 4
− 2 x + 1 = − 4 lub − 2 x + 1 = 4
− 2 x = − 5 lub − 2 x = 3
x = 2,5 lub x = − 1,5
========================
7 kwi 13:39
Wiktoria: Czyli nie mam się przejmować, bo po prostu zadanie jest źle skonstruowane?
7 kwi 13:39
J:
to są jedyne rozwiązania i należą do przedziału: < −1,5 ; 2,5>
7 kwi 13:40
Janek191:
Obie te liczby należą do podanego przedziału
7 kwi 13:40
Wiktoria: Już rozumiem, dzięki
7 kwi 13:41
Marek216: Ale ten przedział jest odpowiedzią rozumiecie ? Jak można odpowiedzieć na to zadanie
przedziałem, to musi być błąd. Chyba, że coś źle przepisałaś
7 kwi 13:42
Marek216: Chyba, że to zadanie zamknięte ?
7 kwi 13:43
J:
Fakt , zadanie sformułowane niefortunnie ... równie dobrze można jako odpowiedź
podać przedział (−
∞ ;+
∞) .... może w treści było podaj najmniejszy przedział, do którego
należą rozwiązania
7 kwi 13:45
Kacper:
Zadania na pewno testowe. Podane były 4 przedziały, a nasza Wiktoria podała tylko urywek
zadania.
7 kwi 13:51
J:
możliwe
7 kwi 13:52
PW: I w tym rzecz. Zadania zamknięte robi się zupełnie inaczej niż otwarte. Nie rozwiązujemy zadań,
lecz sprawdzamy odpowiedzi. Najprostszym sposobem sprawdzenia było podstawienie do równania
skrajnych liczb z podanych przedziałów − akurat one są rozwiązaniami.
7 kwi 14:13
PW: Prostuję − akurat one są rozwiązaniami, gdy sprawdzamy krańce przedziału <1,5, −2,5>. Dla
innych przedziałów tak się nie uda (zapewne, bo ich nie widzę).
7 kwi 14:15
daras: odp. Rozwiązania należą do przedziału : (−∞; ∞)
wtedy na pewno będziesz miała dobrze
7 kwi 14:22
daras: @kacper bo dla Wiktorii odpowiedzi nie sa istotne , poza tym po co tyle przepisywac?
niech wykminią to pacący sie tutaj nad tym co miał autor...
7 kwi 14:24