Liczby
Piłkarz: Wyznacz liczbę dzielników liczby 9!
7 kwi 13:29
Frost: 9!=9*8*7*6*5*4*3*2*1=3*3*2*2*2*7*2*3*5*2*2*3*2*1=11*27*34*51*71
7 kwi 13:31
Frost: teraz tak:
możemy potęgi potraktować jako pewne zbiory dla 1 potęgi to zbór {0,1}
dla dwójki to zbiór {0,1...,7} itd
Teraz sprawdzamy liczbę kombinacji tych zbiorów. ( tutaj chyba jednak 1 odpada ponieważ jak ze
zbioru potęg wylosujemy 0 2
0=1 )
Nie wiem czy dobrze, jak masz odpowiedź to powiedz
7 kwi 13:35
vaultboy: 9!=27 * 34 * 51 * 71 o ile się nie walnąłem i wzór na liczbę dzielników to:
(a1+1)...(an+1) gdzie ai to liczba w wykładniku przy liczbie pierwszej
Zatem otrzymuję a1=7 a2=4 a3=1 a4=1
Zatem liczba dzielników wynosi 8*5*2*2=160
Przy czym jest to liczba dzielników naturalnych
7 kwi 13:39
Piłkarz: Tak, odpowiedź to 160, dzięki
7 kwi 13:46
Kacper:
Każda liczba naturalna złożona większa od 1 może być przedstawiona jednoznacznie w postaci
czynników pierwszych
n=p1α1*p2α2*...pkαk
Liczbę dzielników naturalnych liczby n liczymy ze wzoru: d=(α1+1)(α2+1)*...*(αk+1)
7 kwi 13:48