Zadania za jeden punkt
Dżepetto 18: Zadania za 1pkt; Matura 2015
1. Zbiorem tych argumentów, dla których wartość funkcji f(x)= ||x−1|−2| tworzą przedział
(−
∞,2) jest....
Podstawiłem potem rysowałem i nadal nici.
| | 1 | |
2. Granicą ciągu (an) o wyrazie ogólnym an= (1− |
| ) (1− |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| )(1− |
| )....(1− |
| ) jest.... |
| | 9 | | 16 | | n2 | |
Limesy potrafię wyliczyć ale jak wyliczyć q potrzebne do sumy?
| | 5 | |
3. Pole trójkąta ABC jest równe |
| i A=(0,0) B=(1,2) . Współrzędne pkt C spełniają |
| | 2 | |
równanie:
a) 2x−y=5 b)|2x−y|=5 c)2x−y=−5 d) |2x−y| =5
4. Równanie log(x+m) = logx+logm ma przynajmniej jedno rozwiązanie dla
a) m∊(0,
∞) \{1} b) m≠1 c)m∊(1,
∞) d)m∊(0,
∞)
Proszę o podpowiedzi/wytłumaczenie, z góry dziękuję.
7 kwi 13:01
Kacper: Skoro to testowe, to w 4 sprawdziłbym kilka opcji:
b) − odpada, bo m>0 z założenia logarytmu (jeśli dobrze przepisałeś)
Teraz wystarczy sprawdzić m=1 i np. m=1/2 i będziemy znali odpowiedź
7 kwi 13:23
J:
1) zbiór pusty .... f(x) przyjmuje tylko wartości nieujemne
7 kwi 13:42
Dżepetto 18: Kacper tylko poprzez narysowanie funkcji logarytmicznej zobaczymy gdzie wykres ma
| | 1 | |
przynajmniej jedno rozwiązanie? z m=1 lub m= |
| ? |
| | 2 | |
J, w pierwszym masz do wyboru a) (−3,5) \{1} b) (−3,5) c) (−
∞,−3) d)(−
∞,5)\{1}
7 kwi 14:00
Dżepetto 18: .
7 kwi 14:44
Mila:
Skąd masz te zadania, możesz podać linka?
7 kwi 16:21
Dżepetto 18: Zadania pochodzą z arkuszy maturalnych, poziom rozszerzony "To nie takie trudne" wydawnictwo
"Dla szkoły" autorki: Maria Żurek−Etgens; Barbara Podobińska
8 kwi 12:47
Mila:
Dziękuję.
8 kwi 15:14
Godzio:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1 − |
| )(1 − |
| )...(1 − |
| ) = |
| | 22 | | 32 | | n2 | |
| 22 − 1 | | 32 − 1 | | n2 − 1 | |
| * |
| .... |
| = |
| 22 | | 32 | | n2 | |
| (2−1)(2+1) | | (3−1)(3+1) | | (n−1 − 1)(n−1 + 1) | (n−1)(n+1) | |
| * |
| .... |
|
| = |
| 22 | | 32 | | (n−1)2 | n2 | |
| 1 * 3 | | 2 * 4 | | 3 * 5 | | (n−2)n | (n−1)(n+1) | |
| * |
| * |
| * ... * |
|
| |
| 22 | | 32 | | 42 | | (n−1)2 | n2 | |
Chyba widać co się skraca
8 kwi 15:22
Godzio:
3, |AB| =
√5
Wysokość to odległość punktu C(x,y) od prostej y
AB.
y = ax (bo przechodzi przez (0,0) )
B(1,2) ⇒ y = 2x ⇒ 2x − y = 0
| | |2x − y| | |
h = |
| = √5 ⇒ |2x − y| = 5 |
| | √5 | |
8 kwi 15:26
Godzio:
log(m + x) = logx + logm m > 0, x > 0
log(m + x) = log(x * m)
m + x = x * m
mx − x = m
(m − 1)x = m
Dla m = 1 sprzeczność
| | m | |
dla m ≠ 1 mamy x = |
| > 0 ⇔ m(m − 1) > 0⇔ m ∊ (−∞,0) U (1,∞), biorąc część wspólną z m |
| | m − 1 | |
> 0 mamy odp: m > 1
8 kwi 15:29