matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
limesy
Axlu:
obliczyć granice:
2−3n+n
2
−n
3
lim n −>
∞
n
3
2 *
7 kwi 13:00
Axlu:
2−3n+n
2
−n
3
dochodzę do takiego czegoś, że lim n−>
∞
a co dalej?
(n−2)(n−1)n
3
7 kwi 13:01
Axlu:
czy granica wynosi −3?
7 kwi 13:02
Janek191:
3 do licznika i podziel licznik i mianownik przez n
3
7 kwi 13:04
Axlu:
czyli −3?
7 kwi 13:06
Janek191:
6 − 9 n + 3 n
2
− 3 n
3
a
n
=
=
( n −2)*( n −1)*n
6
n
3
−
9
n
2
+
3
n
− 3
=
( 1 −
2
n
)*( 1 −
1
n
)*1
więc
0 − 0 + 0 − 3
lim a
n
=
= −3
( 1 −0)*( 1 −0)
n→
∞
7 kwi 13:08
Axlu:
dziękuję!
7 kwi 13:09