granica
lim: Oblicz granice
Lim→1
7 kwi 12:02
7 kwi 12:14
Saizou :
| 3 | | 1 | | 3−(1+x+x2) | | −x2−x+2 | | 0 | |
| − |
| = |
| = |
| [ |
| ] |
| 1−x3 | | 1−x | | 1−x3 | | 1−x3 | | 0 | |
zatem z reguły deHospitala
| −2x−1 | | −2−1 | |
| = |
| =1 przy x→1 |
| −3x2 | | −3 | |
7 kwi 12:15
Benny: Saizou, wydaje mi się że to jeszcze z liceum

można przecież to zapisać tak
| −x2−x+2 | | (1−x)(x+2) | |
| = |
| |
| 1−x3 | | (1−x)(1+x+x2) | |
7 kwi 12:19
Saizou :
oczywiście
Benny też tak można

u mnie pierwszą myślą był deHospital xd
7 kwi 12:21
Benny: Tylko, że w liceum nie ma tego w programie
7 kwi 12:23
lim: Dzieki za pomoc
7 kwi 12:32
Janek191:
Trzeba sprowadzić do wspólnego mianownika
1 − x
3 = ( 1 − x)*( 1 + x + x
2)
więc
| | 3 | | 1 + x + x2 | | 2 − x −x2 | |
f(x) = |
| − |
| = |
| = |
| | 1 − x3 | | 1 − x3 | | 1 − x3 | |
| | (1 − x)*( x + 2) | |
= |
| = |
| | ( 1 − x)*( 1 + x + x2 | |
więc
| | 1 + 2 | |
lim f(x) = |
| = 1 |
| | 1 + 1 + 1 | |
x→ 1
7 kwi 12:35
lim: A skad mam wiedziec przez ile mam rozszrezyc zeby otrzymac 1−x3
7 kwi 12:40
Janek191:
Z wzoru a3 − b3 = ( a − b)*( a2 + a*b + b2)
gdzie
a = 1 b = x
7 kwi 12:47