Czy ten ciąg jest arytmetyczny?
Anitka2828: Czy ten ciąg jest arytmetyczny?
an = pierw. z 2n
no i kiedy liczę an+1 − an to wychodzi mi pierwiastek z 2, więc wydaje mi się ze ciąg jest
arytmetyczny, jednak w odpowiedziach jest inaczej
7 kwi 11:45
5-latek: an= √2n
czy an= √2n
7 kwi 11:48
Anitka2828: to drugie
7 kwi 11:49
Marek216: To nie może być ciąg arytmetyczny

różnica nigdy nie bd stała arytmetyczny by był gdyby były
pierwiastki z pierwiastków i tak dalej.
7 kwi 11:51
Anitka2828: a właśnie mi wyszło że różnica jest stała i wynosi pierwiastek z 2...
7 kwi 11:58
5-latek: jakim cudem . Chociaz cuda się zdarzają
√2(n+1)−√2n= √2n+2−√2n= ze niby √2n+2= √2n+√2 ? od kiedy ?
7 kwi 12:05
Anitka2828: no i w tym po lewej nie wychodzi pierw. z 2?
7 kwi 12:06
Marek216: Nie ma takiej opcji, że to jest ciąg arytmetyczny podstaw sobie za n kolejne liczby naturalne
różne od 0 i kalkulatorem oblicz wyniki . Gwarantuje ci, że róźnica nie bd stała
7 kwi 12:08
Marek216: n z pierwiastka wyciągniesz tylko wtedy gdy jest tam iloczyn i jest on do parzystej potęgi , a
jak masz sume pod pierwiastkiem to się jej nie da uprościć 9(chyba że da się sklecić coś do
kwadratu − ale to nie w tym przypadku.
7 kwi 12:10
J:
To nie jest ciąg arytmetyczny
7 kwi 12:11
Anitka2828: Ok, dziękuje
7 kwi 12:15
5-latek: Możesz rozbic na pierwiastki jeśli byłoby mnożenie
np. √2n*2 = √2n*√2 tu masz √2n+2 wiec nie możesz cos takiego zrobić(jest dodawanie )
Zobacz masz np. tak √9+4=√13 ty chcesz zrobić tak √9+4= √9+√4= 3+2=5
a √13≈3,605 Czy to jest rowne ?
Możesz sobie rozpiszc √2n= √2*√n
7 kwi 12:18