Liczba 0,9 jest jednym z przybliżeń liczby 7/8 . Błąd względny tego przybliżen
denny: Liczba 0,9 jest jednym z przybliżeń liczby 7/8 . Błąd względny tego przybliżenia, wyrażony w
procentach, jest równy?
7 kwi 11:31
PW: Jest równy.
7 kwi 12:36
denny: chodzi mi ile wynosi ...wychodzi mi ok. 2,8 % ale nie ma takiej odpowiedzi w ksiązce wiec pytam
...
7 kwi 12:45
denny: nawet 2,9%
7 kwi 12:46
daras: policz
7 kwi 12:52
PW: Jakie pytanie taka odpowiedź.
Błąd to różnica
| | 7 | | 9 | | 7 | | 2 | | 1 | |
0,9 − |
| = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 8 | | 10 | | 8 | | 80 | | 40 | |
Błąd względny to stosunek błędu do przybliżenia:
| | | | 1 | | 10 | | 1 | |
|
| = |
| · |
| = |
| = 0,02(7) < 0,028 |
| | 0,9 | | 40 | | 9 | | 36 | |
| | 28 | |
Błąd względny nie przekracza |
| , czyli jest mniejszy niż 2,8%. |
| | 1000 | |
7 kwi 12:54
daras: to po co odpowiadac ?
7 kwi 13:04
PW: Bo w książce nie ma takiej odpowiedzi (godz. 12:45).
7 kwi 13:07
denny: dziękuje bardzo
7 kwi 13:11
daras:
w takim razie lepiej napisać
erraty do wszystkich książek

a i tak znajdą sie tacy co nie uwierzą i będą kserować te same posty po innych forach
7 kwi 13:11
denny: jest błąd w odpowiedziach .. bo takiego wyniku nie ma ...jest 2,5%
7 kwi 13:12