Czesc Saizou mam do Ciebie pytanie .
Józio: Cześć Saizou mam do Ciebie pytanie . Matura 2015 dla technikum ( stara podstawa).Czy
rozwiązując maturę rozszerzoną trzeba pisać słowne komentarze co robię i co z czego biorę jak
np tu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2595.html . W kluczu jest zawsze punkt za wyniki i warunki a nie ma nic o komentarzach stąd
moje pytanie. Jedni mówią, że trzeba a inni, że nie. MA to jakieś znaczenie przy punktowaniu
zadań ?
Wiem ze w tamtym roku pisałeś maturę wiec bardzo proszę o udzielenie odpowiedzi . Dziękuje.
7 kwi 11:19
Saizou :
Ma to znaczenie, weźmy na przykład coś takiego:
Udowodnij że liczba w postaci n3−n jest podzielna przez 6
n3−n=n(n2−1)=(n−1)n(n+1)
i jak byś tak zakończył to nie masz dowodu, tylko pewne przekształcenie wyrażenia, wiec musisz
dać komentarz np. taki że jest to iloczyn 3 kolejnych liczb naturalnych z czego jedna jest
podzielna na pewno przez 2 a druga przez 3 wiec n3−n dzieli się przez 3*2=6
7 kwi 11:38
Józio: Ale to jest uzasadnienie wyniku a mi chodzi o komentarze w trakcie rozwiązywania tak jak w
linku mówiące o tym co z czego wziąłem np. "punkty BD leżą na prostej prostopadłej do prostej
zawierającej bok AC oraz punkt S należy do tej prostej zatem : i obliczenia" ? Albo w
przypadku zadania w którym wyk. tw. o kącie między styczną i cięciwą Np: " z twierdzenia ble
ble " otrzymuję i wtedy dopiero obliczenia. ? Czy jednak moge wprowadzać linijki z
obliczeniami tak po prostu bez żadnego komentarza.
7 kwi 12:04
Saizou :
Lepiej pisać, wtedy widać tok rozumowania jak na tacy i się nie można doczepić do rozwiązania.
Nikt ci nie każe pisać np. że z "cechy przystawania trójkątów bok−kąt−bok", ja pisałem
ΔABC~ΔDEF (kbk)
7 kwi 12:08
Józio : A to nie jest symbol podobieństwa trójkątów ten wężyk ? Mniejsza z tym. Ale jak chciał bym tak
wszystko pisać co z czego wziąłem to by mi miejsca zabrakło. A 2. sprawa to po co pisać rzeczy
oczywiste− tylko co dla mnie oczywiste nie musi być dla egzaminatora. Ile miałeś pr ?
7 kwi 12:18
Saizou :
Szczerze kiepsko mi poszła matura bo tylko 78% z rozszerzenia.
Wiesz takich banałów nie musisz pisać, te komentarze to głownie do dowodów
7 kwi 12:19
Józio : Czemu kiepsko, w jakim poszedłeś kierunku ? A jak jest dobry wynik a chaos w obliczeniach to
jest się o co martwić ? Nie mam problemów z rozwiązywaniem martwi mnie tylko ten zapis. Należe
do osób bardzo dokładnych i takie wątpliwość co pisać a co nie potrafią mnie nieźle zblokować.
Sry, że zawracam głowę.
7 kwi 12:24
Saizou :
spoko, jestem na matematyce

lepiej zaznaczać co się pisze np. prosta AB itp.
wiadomo trywialnych rzeczy nie musisz pisać
7 kwi 12:32
daras: to masz szczęście, że nie studiujesz fizyki
7 kwi 13:12
Saizou :
daras widział fizyki mam po sąsiedzku
7 kwi 13:13