Wykaż, że
Mell: | | x2 + y2 | |
Wykaż, że jeśli 0<y<x oraz xy=1, to |
| ≥2√2 |
| | x−y | |
7 kwi 10:34
Marek216: W takich zadaniach zawsze praktycznie zawsze trzeba szukać równania kwadratowego i ewentualnie
warunków z polecenia. Skoro x większe od y i są wieksze osobno od zera to możesz przemnożyć
nierówność przez nie. Lub do wspólnego mianownika wszystko.
7 kwi 10:39
Mell: wyszło mi x
4 − 2
√2x
3 + 2
√2x +1 ≥ 0 ale nie mogę tego rozwiązać
7 kwi 10:48
Marek216: Popatrzę na to za do 20 min.
7 kwi 10:50
Marek216: Chwilowo nie mam czasu.
7 kwi 10:50
Mell: ktoś pomoże?
7 kwi 21:17
PW: Dobrze przepisałeś polecenie? Nie widzę związku z tym co"wyszło" o 10:48.
7 kwi 21:34
Eta:
0<y<x i xy=1
[(x−y)−
√2]
2≥0
x
2+y
2−2xy−2
√2(x−y)+2≥0
x
2+y
2−2−2
√2(x−y)+2≥0
x
2+y
2≥2
√2(x−y) /:(x−y)>0
c.n.w.
7 kwi 21:58
PW: | x2+y2 | | (x−y)2 + 2xy | | (x−y)2 + 2 | |
| = |
| = (po skorzystaniu z założenia) = |
| = |
| x−y | | x−y | | x−y | |
Podstawiamy x−y = t > 0 (z zalożenia) i badamy funkcję
w tym sensie, że szukamy odpowiedzi na pytanie − dla jakich wartości parametru k jest
(1) t + U{2}{t] ≥ k, k > 0, t > 0
czyli rozwiązujemy równoważną jej nierówność
(2) t
2 − kt + 2 ≥ 0, k > 0, t >0.
Δ = k
2 − 8. Widać, że Δ = 0 dla k = 2
√2.
Pokazaliśmy, że nierówność (1) jest spełniona dla wszystkich t, gdy k = 2
√2, co oznacza, że
nierówność
jest spełniona dla wszystkich t>0, w szczególności dla t = x−y, co kończy dowód.
7 kwi 22:23
PW: Jak zwykle skomplikowałem sprawę, ale może to i dobrze, że nie widziałem rozwiązania Ety,
w ten sposób masz dwie wersje.
7 kwi 22:25
Eta:
No i ok
PW 
nieco krócej( bo ja jestem leniwa na takie długie rozpisywania

jak Podał
PW:
| | 2 | |
x−y+ |
| z założenia (x−y)>0 |
| | x−y | |
i teraz z nierówności między średnimi : am−gm
| | 2 | | 2 | |
| ≥√(x−y)* |
| =√2 ⇒x−y+ |
| ≥2√2 |
| 2 | | x−y | | x−y | |
7 kwi 22:45
PW: A to mnie dobiłaś. Zawsze sobie muszę skomplikować ponad miarę.
7 kwi 22:55
7 kwi 22:57
Metis: 
125
7 kwi 23:00
Eta:
Za długo by brał dodatkową emeryturę 3000 zł
Państwo by zbankrutowało
7 kwi 23:02
Metis: ... i tak zbankrutuje
7 kwi 23:03