matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
romb
dipsi:
Wyznacz sinus kąta ostrego rombu, którego pole jest równe P, a promień okreęgu wpisanego w romb r.
h
2r
sinα=
=
a
a
a wiadomo że P=a
2
*sinα proszę o pomoc jak to wynaczyć
7 kwi 09:57
Janek191:
h = 2 r
P
P = a*h = a*2r = 2a*r ⇒ a =
2 r
więc
2 r
2 r
4 r
2
sin α =
=
=
a
P
2 r
P
7 kwi 10:37