określ wzór ogolny monotonicznego ciagu geometrycznego
butelka: Wyznacz wzór ogolny monotonicznego ciagu geometrycznego an
a)a6=−4
a10=−1/64
b)a1×a5=1
a2 do kwadratu = 25a3 do kwadratu
c)a2×a4=1
a2 do kwadratu + a3 do kwadratu =5
7 kwi 09:54
5-latek: napisz jaki jest wzor na ogolny wyraz an ciągu geometrycznego
Co jest potrzebne do napisanania tego wzoru ?
7 kwi 09:56
Ana: an = a1*q do potegi n−1
q= a2/a1
7 kwi 10:02
butelka: an = a1*q do potegi n−1
q= a2/a1
7 kwi 10:03
5-latek: a
n=a
1*q
n−1 taki wzor jest
Przykład a)
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = q4 to q=p4{ |
| = |
| = |
| lub q= − |
| |
| 256 | | 256 | | 4√256 | | 4 | | 4 | |
a
6=a
1*q
5
| | a6 | |
a1= |
| = U{−4}{(1/4)5)= licz |
| | q5 | |
| | 1 | |
tak samo policz a1 dla q=− |
| |
| | 4 | |
Będą dwa wzory na a
n ciągu
7 kwi 10:18
butelka: ale wzor ma byc jeden
an=−4do potegi 7−n
7 kwi 10:19
5-latek: Przeciez w przykładzie a ten ciag nie jest staly i a1≠a6
7 kwi 10:21
butelka: ale wzór jest w odpowiedziach taki jak napisałam
7 kwi 10:23
5-latek: Sprawdz jeszcze raz czy popatrzylas /es na dobra odpowiedz
7 kwi 10:24
butelka: taak
7 kwi 10:26
7 kwi 10:26
5-latek: To jest blad w odpowiedzi
7 kwi 10:27
butelka: nie ma błedu
7 kwi 10:27
butelka: wejdz w link
tam tez jast taki wynik
7 kwi 10:28
5-latek: | | 1 | |
Nie zauwazylem tego monotonicznego wiec tylko będzie dla q= |
| |
| | 4 | |
Teraz a
6=a
1*q
5
Ja licze tak
Może ktoś jeszcze spojrzy
7 kwi 10:42
Saizou :
−4=a
6=a
1*q
5
| | 1 | | 1 | | a10 | | a1*q9 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| =q4 |
| −4 | | 256 | | 44 | | a6 | | a1*q5 | |
| | 1 | |
zatem q= |
| , bo ciąg ma być monotoniczny |
| | 4 | |
| | −4 | | −4 | |
an=a1*qn−1 potrzebujemy jeszcze wyraz a1= |
| = |
| =4096 |
| | q5 | | | |
| | 1 | |
an=4096*( |
| )n−1=46*4−n+1=4−n+7 |
| | 4 | |
7 kwi 11:15
5-latek: Co prawda a1 =−4096
czyli po przekształceniach tak wychodzi .
7 kwi 11:21
7 kwi 11:21
butelka: a pozostałe przykłady umiesz?
7 kwi 11:22
Janek191:
| | −4 | |
a6 = a1 *q5 = − 4 ⇒ a1 = |
| |
| | q5 | |
dzielimy stronami
| | 1 | | 1 | |
a10 : a6 = q4 = |
| : 4 = |
| |
| | 64 | | 256 | |
więc
========
| | 1 | |
a1 = − 4 : ( |
| )5 = − 4* 45 = − 46 |
| | 4 | |
zatem
| | 1 | |
an = a1 *qn−1 = − 46 * ( |
| )n −1 = − 46*4* 4n = − 47* 4n = − 4 n − 7 |
| | 4 | |
7 kwi 11:23
Janek191:
Na końcu jest pomyłka :
... = − 46*4*4−n = − 47*4−n = − 4 7 − n
7 kwi 11:26
butelka: a umie ktoś zrobić przykład B i C?
7 kwi 11:36
Saizou : tak, jest pomyłka, ale chyba wiadomo o co chodzi xd
7 kwi 11:40
Marek216: Przecież to są banalne zadania.
b) (a*q2)2=1 i (a*q)2=(5a3)2
Uklad równań i wyznaczasz q i a
7 kwi 11:41
butelka: a1 * a5 = 1
a2 do drugiej przez a3 do drugiej = 25
an = a1*qn−1
a5 = a1*q4
a2 = a1*q
a3 = a1*q2
a1*a1*q4 = 1
(a1*q)2
=25
(a1*q2)2
i co dalej z tym zrobic?
7 kwi 11:41
Marek216: w drugim działaniu jest a 3 (nie (a*q)2=(5a3)2 ) tylko (a*q)2=(5a*q2)2
7 kwi 11:42
Benny: b) a
1*a
5=1
a
22=25*a
32
| | 1 | |
q= |
| ponieważ jest monotoniczny |
| | 5 | |
a
1*a
1*q
4=1
a
12=625
a
1=25 lub a
1=−25
a
n=5
3*5
−n=5
3−n lub a
n=−5
3−n
liczone na szybko, więc może być jakiś błąd, sprawdź
7 kwi 11:42
butelka: Benny
wynik zgadza się z odpowiedzią, a umiesz c?
7 kwi 11:43
Marek216: Zrobił bym ci ale źle pisać tutaj.
7 kwi 11:44
5-latek: a2=a1*q
a3= a1*q2
a4= a1*q3
{a1*q*a1*q3=1
{(a1*q)2+(a1*q2)2=5
Rozwiaz ten układ rownan wyznacz z niego a1 i q
Probuj sama
7 kwi 11:55
Marek216: c) Z pierwszej linijko obliczeń możesz otrzymać a*q2 = 1 lub a*q2 = −1
A z 2. linijki: a2(q2+q4)= 5 Poradzisz sobie dalej ?
7 kwi 11:56
butelka: Tak, dzięki
7 kwi 12:19