matematykaszkolna.pl
styczne do okręgu Ew: Może ktoś mi powiedzieć, czy dobrze policzyłam...? Oblicz długość odcinków stycznych do okręgu o(O,4) poprowadzonych z punktu P, którego odległość od środka okręgu wynosi 8, wyznaczonych przez punkt P i punkty styczności. Mi wyszło, że 43 Prosta AB jest sieczną okręgu o (O,7) położoną w odległości 4 od środka okręgu. Oblicz długośc cięciwy AB. A tu, że AB jest równe 233 Jeżeli sa jakieś błędy to czy mógłby ktoś to rozwiązać. Dziwne te wyniki mi wyszły...
7 kwi 01:56
daras: a dlaczego sądzisz, że dziwne? najlepiej jakbyś wpisała całość swojego rozwiązania
7 kwi 07:14
Ew: rysunekZadanie 1 |OP|=8 |OA|=|OB|=4 Kąt OBP i OAP to kąty proste. Czyli z piragotasa wychodzi, że |OA|2+|BP|2=|OP|2 42+|BP|2=82 |BP|2=48 |BP|=43
7 kwi 14:21
Ew: rysunekA w drugim... |OB|=|OA|=7 |OP|=4 |OP| to wysokośc trójkąta wiec kąty OPB i OPA są proste. I znowu mamy pitagorasa. |OP|2+|PB|2=|OB|2 42+|PB|2=&2 |PB|2=33 |PB|=33 |PA|=|PB| więc całość ma 233 To jest całe moje rozwiązanie... dobrze myślę w ogóle?
7 kwi 14:27
daras: rozbiłem dwa jaja na głowie smoka , pogmerałem w żółci hydry i spaliłem włosy z ogona jednorożca i...nic nie wskazuje że źle ale...nie dodałem 3 kropli krwi dziewicy, bo to teraz nawet na allegro bardzo deficytowy towaremotka więc wyrocznia może się mylić
7 kwi 14:32
Ew: Dziękuję emotka
7 kwi 14:44