styczne do okręgu
Ew: Może ktoś mi powiedzieć, czy dobrze policzyłam...?
Oblicz długość odcinków stycznych do okręgu o(O,4) poprowadzonych z punktu P, którego odległość
od środka okręgu wynosi 8, wyznaczonych przez punkt P i punkty styczności.
Mi wyszło, że 4√3
Prosta AB jest sieczną okręgu o (O,7) położoną w odległości 4 od środka okręgu. Oblicz długośc
cięciwy AB.
A tu, że AB jest równe 2√33
Jeżeli sa jakieś błędy to czy mógłby ktoś to rozwiązać. Dziwne te wyniki mi wyszły...
7 kwi 01:56
daras: a dlaczego sądzisz, że dziwne?
najlepiej jakbyś wpisała całość swojego rozwiązania
7 kwi 07:14
Ew:

Zadanie 1
|OP|=8
|OA|=|OB|=4
Kąt OBP i OAP to kąty proste.
Czyli z piragotasa wychodzi, że
|OA|
2+|BP|
2=|OP|
2
4
2+|BP|
2=8
2
|BP|
2=48
|BP|=4
√3
7 kwi 14:21
Ew:

A w drugim...
|OB|=|OA|=7
|OP|=4
|OP| to wysokośc trójkąta wiec kąty OPB i OPA są proste. I znowu mamy pitagorasa.
|OP|
2+|PB|
2=|OB|
2
4
2+|PB|
2=&
2
|PB|
2=33
|PB|=
√33
|PA|=|PB| więc całość ma 2
√33
To jest całe moje rozwiązanie... dobrze myślę w ogóle?
7 kwi 14:27
daras: rozbiłem dwa jaja na głowie smoka , pogmerałem w żółci hydry i spaliłem włosy z ogona
jednorożca
i...nic nie wskazuje że źle ale...nie dodałem 3 kropli krwi dziewicy, bo to teraz nawet na
allegro bardzo deficytowy towar

więc wyrocznia może się mylić
7 kwi 14:32
Ew: Dziękuję
7 kwi 14:44