.
Marek: | | 2sin2x+(√3−1)sin2x | |
Jak to ruszyć? Rozwiąż równanie |
| =√3 |
| | 1+cos2x | |
7 kwi 00:24
ICSP: ja bym zaczął od dziedziny
7 kwi 00:26
Marek: cos2x≠−1 co dalej
7 kwi 00:26
ICSP: przemnożyć równanie przez 1 + cos2x
Potem zauważyć, że sin2x = 2sinxcosx oraz cos2x = cos
2x − sin
2x oraz 1 = sin
2x + cos
2x
7 kwi 00:31
ICSP: albo jeszcze prościej :
1 + cos2x = 2cos
2x
| 2sin2x + 2(√3 − 1)sinxcosx | |
| = √3 |
| 2cos2x | |
tg
2x + (
√3 − 1)tgx =
√3
tg
2x +
√3tgx − tgx −
√3 = 0
tgx(tgx +
√3) − 1(tgx +
√3) = 0
(tgx − 1)(tgx +
√3) = 0
tgx = 1 v tgx = −
√3
Rozwiązać, uwzględnić dziedzinę, itd.
7 kwi 01:03
Marek: Przekształcałem sinusy i cosinusy do postaci iloczynowej i potem podzieliłem przez cosinus
korzystając z dziedziny i wyszły tangensy

Dziękuję
7 kwi 10:37