1 | ||
(1) 0 < x < | ||
2 |
1 | ||
x2 < | ||
4 |
1 | ||
(2) | > 4; | |
x2 |
1 | ||
2x3 − 5x2 + 1 > 0, x∊(0, | ). | |
2 |
1 | ||
Niech f(x) = 2x3 − 5x2 + 1, widzimy że f(0) = 1 i f( | ) = 0. Zachowanie funkcji f na | |
2 |
1 | ||
przedziale (0, | ) określa znak pochodnej. Łatwo się przekonać, że f'(x) < 0 dla x∊(0, | |
2 |
1 | 1 | |||
), co kończy dowód. Warto podeprzeć ilustracją: f(0) = 1, f( | ) = 0 i funkcja | |||
2 | 2 |
1 | ||
maleje, na całym przedziale (0. | ) jest zatem dodatnia. | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |