kombinatoryka
bezendu:
Ile jest różnych liczb 5 cyfrowych większych od 21971
2 1 9 7 1
na pierwszym miejscu różna od [0−2] 7*10*10*10*10
na drugim miejscu różna od [0−1] i 2 z przodu 1*8*10*10*10
na pierwszym miejscu 2, na drugim 1 na trzecim 1 na czwartym różna od [0−7] 1*1*1* 2*10
na pierwszym miejscu 2, na drugim 1, na trzecim 1, na czwartym 7 na piątym różna od [0−1]
1*1*1*1*8
Odp 78028
6 kwi 23:33
Mila:
Jutro policzę, dzisiaj już zasypiam.
A nie masz odpowiedzi?
6 kwi 23:47
bezendu:
Nie.
6 kwi 23:48
Kacper:
Wszystkich liczb 5−cyfrowych jest 9*10
4=90000
Teraz zabraliśmy już liczby od 10000 do 21971 czyli 21971−10000+1=11972 liczb
Zostało nam 90000−11972=78028
W sumie, to żadna kombinatoryka
7 kwi 08:16
bezendu:
Dzięki Kacper !
7 kwi 13:30
daras: w nocy macie zacmienie umysłu
7 kwi 14:13
Mila:
Pewnie było o różnych cyfrach.
7 kwi 16:13
bezendu:
Mila o tym zadaniu którym Ty mówisz z różnymi cyframi wyszło 23531, ale o to które ja
pytałem to treść dobrą podałem.
Zadanie 2
Na ile sposobów można podzielić 12 chłopców na dwie równe drużyny
7 kwi 17:14
Ajtek:
Cześć
bezendu 
. A dlaczego przez 2 dzielisz?
7 kwi 17:26
bezendu:
Hej, bo drużyny mogą się powtarzać. ?
7 kwi 17:47
Ajtek:
W ten sposób to racja.
7 kwi 17:51
Mila:
Jeżeli nieistotna jest kolejność , to dobrze. Są dwa zespoły .
Jeżeli istotne czy w pierwszej czy drugiej drużynie to nie trzeba dzielić przez 2.
7 kwi 17:55
bezendu:
Mila masz dłużą chwilkę czasu bo zadań mnóstwo,a w piątek kolokwium.?
7 kwi 18:04
bezendu:
Losujemy 5 kart z tali 52 kart, na ile sposobów można wylosować dwie pary ( np para dam, para
7)
7 kwi 18:06
Tomek: Cześć bezendu. Ostatnio pytałem się tutaj na forum o książkę "Udowodnij że" Marii
Romanowskiej wydawnictwa nowik 2012 i Twoi znajomi napisali mi, że ją posiadasz. Chciałem ją
kupić, ale nie jest ona dostępna, a bardzo jest mi ona teraz potrzebna. Czy mógłbym liczyć na
skany od Ciebie chociaż z niektórych rozdziałów z tej książki?
7 kwi 18:42
bezendu:
Podaj adres emial
7 kwi 18:43
Tomek: tomek270396@wp.pl z góry dziękuję
7 kwi 18:48
daras: zaraz na tego maila wpadnie 1000000000000000010000000000000
spamu
7 kwi 19:10
daras: na godzine oczywiście
7 kwi 19:10
Braun:
daras n
n lepiej to określi
7 kwi 19:11
bezendu: up
7 kwi 22:28
7 kwi 22:39
Jacek: | | | | | |
Sorry, zamiast | powinienem chyba dać | |
| | | |
7 kwi 22:43
Mila:
Masz 13 kategorii w kartach:
{A,K,D,W, 10,9,8,7,6,5,4,3,2}
Wybieramy dwie kategorie z 13.
| | | | | |
* | * | *44 piątą kartę z pozostałch 44 kart. |
| | | |
7 kwi 22:55
bezendu:
| | | | | |
Ale czemu dałaś dwa razy | i jeszcze | skoro wybieram dwie pary ? |
| | | |
7 kwi 23:02
Mila:
| |
oznacza, że wybrałam kategorie: np asy i damy |
| |
| |
wybieram 2 asy z 4 możliwych |
| |
| |
− wybieram 2 damy ze wszystkich 4. |
| |
To może tak wolisz?
Wybieram jedną kategorię z 13 i z niej 2 karty (np. 2 asy) następnie wybieram drugą kategorię z
12 pozostałych i z niej 2 karty (np. 2 damy), wszystko dzielę przez 2 , bo nie jest istotna
kolejność par, dobieram piątą kartę z 44 pozostałych kart.
7 kwi 23:20
Mila:
Każda kategoria ma 4 karty
4Asy
4Damy itd.
7 kwi 23:21
bezendu:
Dziękuję !
7 kwi 23:21
Jacek: Jeszcze można by podejść tak:
Losujemy 3 z 13 kategorii kart, np. "7−ki", "asy", "damy"
,gdzie 3 to liczba układów ilości wyciąganych kart z wybranych trzech zbiorów, czyli:
2+2+1 (co należałoby rozumieć jako dwie zostaną wybrane później z "7−ek", dwie z "asów" i jedna
z "dam".
Mamy takie układy: 2+2+1, 2+1+2,1+2+2
| | | | | |
Potem np. dla układu 2+2+1 wyciągamy | 2 z 4 , tak samo dla "asów" i jedną | z |
| | | |
"dam"
Dla każdego z trzech układów będziemy wyciągać inaczej.
To wszystko generuje nam ilość kombinacji spełniających zadany warunek w zadaniu i poprawnie w
żaden sposób nie uwzględnia kolejności wyciągania.
8 kwi 00:05