Oblicz na ile różnych sposobów można ustawić na półce 14 książek tak aby 5 wybra
D: Oblicz na ile różnych sposobów można ustawić na półce 14 książek tak aby 5 wybranych książek
tworzących serię stało obok siebie?
lΩl=14!
A − 5 wybranych książek tworzących serię jest obok siebie
nie wiem jak mam wyliczyć lAl
6 kwi 22:49
daras: xxx12345xxxxxxxx i przesuwasz te 12345 na 14−5 sposobów
6 kwi 22:56
Qulka: więc jest 9•9!
6 kwi 22:58
D: czyli 14!−5! ?
6 kwi 22:58
D: lAl= 9! * 5
p(A)= 9!*414!
6 kwi 23:00
6 kwi 23:07
D: Czemu 9 * 9!
6 kwi 23:07
Qulka: bo przesuwasz te 12345 na 14−5= 9 sposobów, a do każdego sposobu pozostałe książki (xxxxxxxxx)
ustawiasz na 9! mozliwości
6 kwi 23:11
Mila:
Jeżeli mają stać w takiej kolejności: 12345, to traktujemy je jako jeden element, w takim razie
mamy
w zestawie tę scaloną grupę i 9 pozostałych elementów, czyli razem 10 elementów do ustawienia.
1) |A|=10!
2) Jeżeli możesz ustawić jeszcze w kolejności : 54321 to
|A|=2*10!
3) Jeżeli mogą być przestawione między sobą to :
|A|=5!*10!
6 kwi 23:14