zbior wartosci
Prezesik: Wyznacz zbior wartosci f(x)= 22x − 2x+3 + 18
jak sie za to zabrac?
6 kwi 22:47
ICSP: f(x) = 22x − 2 * 2x * 4 + 18 = 22x − 2 * 2x * 4 + 16 + 2 = (2x − 4)2 + 2
6 kwi 22:50
Prezesik: no to to bym jeszcze zdołał pewnie zrobić, ale dalej nie wiem jak zbiór wartości wyznacza się
6 kwi 22:54
ICSP: 0 < 2x < ∞
−4 < 2x − 4 < ∞
0 ≤ (2x − 4)2 < ∞
2 ≤ (2x − 4)2 + 2 < ∞
2 ≤ f(x) < ∞
f(R) = [2 , + ∞)
6 kwi 22:57
Qulka:
6 kwi 22:57
Prezesik: 1. skąd biorą się te liczby na początku 0,−4,0,2,2 co sprawdzasz?
2. jak najłatwiej narysować wykres?
zacząć od y=2x czy od razu podstawiać wartości x do tego co jest
3. dlaczego 4 i 2 nie są wierzchołkami paraboli (2x − 4)2 + 2 ?
6 kwi 23:10
Qulka: bo 2x nie jest =x
6 kwi 23:12
5-latek: wracam do zadania f(x)= 4x−8*2x+18
Teraz poweim szczerze ze gdyby nie rozwiązanie ICSP to ciężko by mi było wpaść na ten wzor
skroconego mnożenia
6 kwi 23:19
ICSP: Wyznaczam zbiór wartości f(x) zaczynając od najbardziej wewnętrznej części.
6 kwi 23:31