stereometria
nicole: W graniastosłupie prawidlowym czworokątnym wysokość jest dwa razy dłuższa od krawędzi
podstawy.Wyznacz:
−cosinus kąta nachylenia przekątnej graniastoslupa do ściany bocznej
−sinus kąta między przekątną granaistosłupa i krąwedzią boczną wychodzącymi z tego samego
wierzchołka
6 kwi 22:21
dero2005:
Oznaczenia:
a − krawędź podstawy
2a − krawędź boczna
d − przekątna graniastoslupa
s − przekątna ściany bocznej
k − przekątna podstawy
s =
√a2 + 4a2 = a
√5
k = a
√2
d
√k2 + (2a)2 = a
√6
7 kwi 10:24