w trójkącie ABC
oliwia:

w trójkącie ABC bok AC jest 3 razy dłuższy od boku BC. Na boku AB zaznaczono punkt D. Oblicz
stosunek pola koła opisanego na trójkącie ADC do pola koła opisanego na trójkącie DBC.
30 lis 22:19
Basia:
wykorzystaj wzór
gdzie:
R−promień okręgu opisanego
α − dowolny kąt
a − długość boku leżącego na przeciw kąta α
9 gru 19:31
Ali: za "a" podstawić w pierwszym przypadku AC a w drugim CB ?
9 gru 19:39
Ali: za "a" podstawić w pierwszym przypadku AC a w drugim CB ?
9 gru 19:39
Ali: za "a" podstawić w pierwszym przypadku AC a w drugim CB ?
9 gru 19:40
Ali: przepraszam za SPAM, problemy z przeglądarką
9 gru 19:40
Basia:
tak, a odpowiednie kąty to α i 180−α, a sin(180−α) = sinα
9 gru 19:42
Ali: i wynik to (AC)2 czyli 9 ? bo reszta się skraca
9 gru 20:07
Basia:
wynik to 9, ale nie |AC|
2, bo |AC| nie znamy
wiemy tylko, że |AC|=3|BC|
| | |AC| | | 3|BC| | |
R1 = |
| = |
| |
| | sinα | | sinα | |
| | |BC| | | |BC| | |
R2 = |
| = |
| |
| | sin(180−α) | | sinα | |
R
1 = 3*R
2
9 gru 20:13