okrag, punkt jednoskladnosci
Jarek: okrąg O jest obrazem okręgu o równaniu x2+y2−6x+8y=0 w jednokładności o środku S=(5,2) i
skali k=−1,5. Znajdź środek i promień okręgu o.
Pierwszy raz spotykam się z jednokładnością i mam pewne problemy.
1) Skala jest ujemna czyi okrąg będzie po 'przeciwnej stronie' punktu S, tak?
2) Jest większa od jeden czyli promień będzie półtora raza większy?
6 kwi 21:11
Jarek: Czy to poprawne rozwiązanie?
So2=(8,11) r=7,5
6 kwi 21:28
kix:
6 kwi 21:33
Qulka:

tak dobrze
6 kwi 21:36
Jarek: Dziękuję bardzo za potwierdzenie i rysunek
6 kwi 21:48
5-latek: Oczywiście skala k <1 ale promien będzie 1,5 razy większy
6 kwi 21:50