matura 2015
Kacper:
Matura 2015
I ostatnie na dzisiaj zadanko dla prymusów

Uzasadnij, że liczba 444...44888...89, jest kwadratem liczby naturalnej.
n n
(n −czwórek i n pozostałych cyfr)
Znowu proszę, o rozwiązywanie przez maturzystów

Chyba, że będzie poważny problem
6 kwi 21:03
Blue: no z tym to chyba będzie...
6 kwi 21:09
ICSP: Przyjdzie
Vax i zrobi
6 kwi 21:11
kix: 444...44888...89 = 444...44888...8 + 1 a dalej to już z górki
6 kwi 21:15
Benny: a
1=4
a
2=40
q=10
Dobrze w ogóle zacząłem?
6 kwi 21:15
Benny: aj źle te czwórki
6 kwi 21:18
Benny: ósemki też
6 kwi 21:19
Benny: Ok już mam chyba pomysł
6 kwi 21:22
Benny:
| 4*102n−4*10n+8*1−n−8+9 | |
S= |
| |
| 9 | |
6 kwi 21:26
Kacper:
Ładnie
7 kwi 07:19