pomocy!!! nikt w klasie nie rozwiązał tego zadania... !!!!!!!
bubu: X4+x3−7x2−x+6<0
30 lis 22:14
rogal: czy te liczby 4,3,2 nie powinny być przypadkiem jako potęga
30 lis 22:24
rogal: ?
30 lis 22:24
Eta:
kandydatami na pierwiastki całkowite są: −1, 1, −2, 2, −3, 3, −6, 6
W(1) = 1 +1 −7 −1 +6= 8−8= 0 więc x = 1 −−− jest pierwiastkiem W(x)
W(−1) = 1 −1 −7 +1 +6= 8−8= 0 x = −1 jest pierw. W(x)
W( 2) = 16 +8 −28 −2 +6= 30−30 =0 x = 2 jest też pierwiastkiem W(x)
W( −3) = 81 −27 − 63 +3 +6= 90 −90 = 0 więc x = −3 jest pierwiastkiem W(x)
zatem ( x−1)(x+1)(x−2)( x+3) <0
narysuj "falę " przez te miejsca zerowe zaczynając od prawej strony od góry
i wybierz wartosci ujemne z pod osiOX
odp: x€ (−3,−1) U( 1,2)
30 lis 22:32
Godzio:
x
4+x
3−7x
2−x+6<0
x
4+x
3−x
2−x−6x
2+6<0
x
3(x+1) − x(x+1) − 6(x
2−1)<0
x
3(x+1) − x(x+1) − 6(x
2−1)<0
(x+1)(x
3−x) − 6(x
2−1)<0
x(x+1)(x
2−1) − 6(x
2−1) < 0
(x
2−1)(x(x+1)−6)<0
(x−1)(x+1)(x
2+x−6)<0
(x−1)(x+1)(x−2)(x+3)<0
narysuj tera fale i bedzie gut
30 lis 22:34
Godzio: wyprzedzili mnie
30 lis 22:35
ewka: skąd wiadomo, które liczby są kandydatami na pierwiastki całkowite?
30 lis 22:35
ewka: ok, już wiem
30 lis 22:36
Eta:
Jeżeli wielomian ma pierwiastki całkowite to podzielniki wyrazu wolnego sa kandydatami

wyraz wolny
6 jego podzielniki : to właśnie te ,które wypisałam

Można tak , jak podał
Godzio ...ale trzeba mieć "wprawę " w grupowaniu odpowiednich
wyrazów
30 lis 22:39