wzory
piotr: Mam pytanie

Czasem jak chcemy wyznaczyć jakąś zmienią z danego wzoru dzielimy lub mnożymy daną liczbę
,wyraz ,od czego zależy jakie działanie wykonujemy w danym momencie?
6 kwi 20:34
wmboczek: bez przykładu trudno wytłumaczyć
generalnie cofamy ostatnie do wykonania działanie
a+bc=d a=d−bc
√ab=c ab=c2
6 kwi 20:38
piotr: ok to na przykład
f(6*2)=a
f(12)=a
dlaczego akurat tutaj trzeba pomnożyć przez dwa?
6 kwi 20:40
Qulka: bo chcesz obliczyć a
6 kwi 20:41
Qulka:
| | 40 | |
skoro |
| = 20 to jak chcesz policzyć 40 to trzeba 20•2 |
| | 2 | |
6 kwi 20:42
piotr: ale jak podzielę przez 2 to też wyjdzie tylko że 3
6 kwi 20:43
wmboczek: czyli cofasz dzielenie przez 2 mnożąc
6 kwi 20:43
piotr: Nie kapuje

/
6 kwi 20:47
piotr: | | a | |
Czyli jak jest |
| dzielenie to muszę mnożyć ? a jak by było a*2 to musiałabym podzielić |
| | 2 | |
?
6 kwi 20:50
Qulka: tak
6 kwi 20:51
wmboczek: dokładnie tak
6 kwi 20:52