ciąg i odcinki
Axlu: Dany jest nieskoczony ciąg odcinków, AA
1 = 10cm, AA
2, AA
3, ... , AA
n, ... gdzie A
2
jest środkiem odcinka AA
1, A
3 jest środkiem AA
2 itd.
A
n to środek odcinka AA
n−1. Wzynacz dł. najkrótszego z odcinków, którego długość
jest większa od sumy długości dowolnej liczby odcinków tego ciągu.
Jak się za to zabrac?
Zauwazylam, ze AA
1=10
6 kwi 20:27
Axlu:
6 kwi 20:33
wmboczek: Na pewno treść poprawna?
Na oko to :
a) brak rozw gdy chodzi o odc z ciągu
b) 20cm jako suma nieskończonego szeregu z q=1/2 i a1=10
6 kwi 20:33
Axlu: tak treść poprawna, w odpowiedzi jest wlasnie 20cm, a jak do tego doszedłeś?
bo nie rozumiem za bardzo polecenia o co pytają
6 kwi 20:36
wmboczek: dowolnej ilości = wszystkich w najgorszym przypadku
10+5+2,5+1,25+....=20
6 kwi 20:47