geometria analityczna
asiaa: Pomóżcie, jak to rozwiązać?
Dane jest równanie prostej w postaci ogólnej 4x−y+2=0
a) zapisz równanie prostej w postaci kierunkowej, podaj wartość współczynnika kierunkowego
b) wyznacz punkty przecięcia z osiami układu
6 kwi 19:49
Martiminiano: a) y=4x+2 , współczynnik kierunkowy a=4
b) Podstawiasz raz y=0 (punkt przecięcia z Ox), a drugi raz x=0 (punkt przecięcia z Oy) i
liczysz.
6 kwi 20:09
Martiminiano: Swoją drogą punkt przecięcia z osią Y można też odczytać ze wzoru. Jest to "b".
Postać kierunkowa: y=ax+b, Twój wzór y=4x+2, więc b=2.
6 kwi 20:11