6 kwi 19:33
Franz: Nie sprecyzowałem o co chodzi. Otóż wydaje mi się, że w informatorze maturalnym jest błąd.
Pozdrawiam
6 kwi 19:35
5-latek: Popraw równanie prostej .
Jest wzor na to i tego się trzymaj
6 kwi 19:38
Franz: oczywiście:
0=−1/2x−y+11−5√5
Skorzystałem oczywiście ze wzoru na odległość punktu od prostej i otrzymałem −3√5+10
czy ktoś może to sprawdzić ?
6 kwi 19:43
Janek191:

S
1 = ( 3, 2) S
2 = ( 6, 8) r
2 = 10
Prosta S
1S
2
y = a x + b
2 = 3 a + b
8 = 6 a + b
−−−−−−−−−−
6 = 3 a
a = 2
b = 2 − 3*2 = − 4
y = 2 x − 4
=======
Prosta prostopadła do danej
y = − 0,5 x + k
−−−−−−−−−−−−−−−
I S
1S
2 I
2 = 3
2 + 6
2 = 9 + 36 = 45 = 9*5
I S
1 S
2 I = 3
√5
r
1 = 10 − 3
√5
Prosta o równaniu
0,5 x + y − k = 0
jest oddalona od S
1= ( 3 , 2) o r
1 = 10 − 3
√5
więc
| | I 0,5*3 + 1*2 − k I | |
|
| = 10 − 3√5 |
| | √0,25 + 1 | |
| | 5 | |
I 3,5 − k I = ( 10 − 3p{5])* √ |
| |
| | 4 | |
I 3,5 − k I = 5
√5 − 7,5
3,5 − k = 5
√5 − 7,5 lub 3,5 − k = 7,5 − 5
√5
k = 11 − 5
√5 lub k = ....
y = −0,5 x + 11 − 5
√5
===============
6 kwi 19:55
Franz: Dziękuję serdecznie.
Podejście z drugiej strony zupełnie, ale bardzo logiczne. Wynika z tego, że miałem rację i jest
błąd w informatorze, prawda?

Pozdrawiam.
6 kwi 20:25