Pole trojkata
galon: Wyznacz pole trójkąta w zależności od długości jego środkowych
6 kwi 19:02
galon: ktoś coś?
6 kwi 19:07
5-latek: | | s1,+s2+s3 | |
Jeśli p− polowa dlugosci srodkowych czyli p= |
| |
| | 2 | |
| | 4 | |
to pole trojkata Ptr= |
| √p(p−s1)(p−s2)(p−s3) |
| | 3 | |
WIdzisz analogie do wzoru Herona ?
6 kwi 19:13
galon: analogię widze ciezko byłoby mi to rozpisac potrzebuję skrupulatnego rozwiąznia siedze nad tym
zadaniem juz 3 godziny i korzystałam z cartona cosinusa herona ale nie potrafie tego jakos
tak skleic
6 kwi 19:16
galon: Czy mogę liczyć na Twoją pomoc 5−latek?
6 kwi 19:49
5-latek:

Dlugosc srodkowej laczacej wierzchołek A z bokiem a wyraza się wzorem
Teraz cyklicznie przestawiasz sobie pod pierwiastkiem i masz
s
2 czyli dlugosc srodkowej laczacej wierzchołek B z bokiem b
Teaz oblicz tak samo dlugosc srodkowej s
3
Jeszcze masz jedne wzory do tego
a
2=2(b
2+c
2−2s
12)
b
2= 2(a
2+c
2−2s
22)
c
2= 2(a
2+b
2−2s
32)
Mysle ze tyle wzorow powinno wystarczyc do policzenia pola gdy masz dane 3 boki
6 kwi 20:12
6 kwi 20:14
galon: | | 1 | |
tak dla ścisłości s1= |
| √2(b2+c2)−a2 przedstawia nam to samo co |
| | 2 | |
a
2=2(b
2+c
2−2s
12)
6 kwi 20:36
5-latek: Nie bo s1 to dlugosc srodkowej natomiast a2− to dlugosc boku a do potęgi drugiej
Wiec zauważ ze jeśli znasz dlugosc srodkowej np. s1 i znając dlugosc bokow b i c możesz
obliczyć bok a bo a2= 2(b2+c2−2s12) to a= √2(b2+c2−2s12)
6 kwi 20:50
galon: Chodziło mi bardziej o zapis. Te zdania są równoważne.
6 kwi 21:04
Mila:

1) Trzy środkowe rozcinają trójkąt na sześć części o równych polach.
2)
Przedłużam środkową SC w taki sposób, że OE=ED
Przekątne czworokąta ADBO dzielą się na połowy, zatem jest równoległobokiem.
Oznaczam pole ΔOEB jako P.
P
ΔABC=6P
| | 2 | | 2 | | 2 | |
3) Obliczamy pole ΔODB o bokach : |
| Sc, |
| Sb, |
| Sa |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
P
ΔODB =2P=
√p*(p−Sa)*(s−Sb)*(p−Sc)=
| | √(Sa+Sb+Sc)*(Sb+Sc−2Sa)*(Sa+Sc−2Sb)*(Sa+Sb−2Sc) | |
= |
| = |
| | √3*√3*√3*√3 | |
| | √(Sa+Sb+Sc)*(Sb+Sc−2Sa)*(Sa+Sc−2Sb)*(Sa+Sb−2Sc) | |
= |
| |
| | 9 | |
| | √(Sa+Sb+Sc)*(Sb+Sc−2Sa)*(Sa+Sc−2Sb)*(Sa+Sb−2Sc) | |
PΔABC= |
| |
| | 3 | |
Trzeba sprawdzić, czy nie ma pomyłki.
6 kwi 22:28
(/-/\-\): Dobrze miła

jestes super
6 kwi 23:27
Mila:
6 kwi 23:36
galon: Dziękuje Mila
7 kwi 00:25