Czy istnieje prosta o współczynniku kierunkowym równym a, styczna do wykresu fun
Jasiu: Czy istnieje prosta o współczynniku kierunkowym równym a, styczna do wykresu funkcji f?
a) f(x)=( x3+1)(4−x), a=0
wyszło mi f'(x) 12x2−4x3−1
i co dalej z tym zrobić , jak to udowodnić czy istnieje ta prosta o współczynniku ?
6 kwi 18:45
Martiminiano: a=f'(x0)=0
f'(x0)=−4x03+12x02−1
−4x03+12x02−1=0
Rozwiązując to równanie sprawdź, czy taki punkt istnieje, czy nie.
6 kwi 19:02
Jasiu: tylko właśnie nie wiem jak
6 kwi 19:28
Martiminiano: A dobrze przepisałeś przykład?
6 kwi 19:45
ICSP: Pokaż, że istnieje takie punkt x0 który spełnia następującą koniunkcję :
f'(x0) = 0 (Pomocne może się okazać twierdzenie Darobux)
Można też uzasadnić słownie. f(x) jest wielomianem stopnia parzystego, zatem posiada on
przynajmniej jedno ekstremum, czyli istnieje punkt x0 taki, że f(x0) = 0 Jak wiemy z
graficznej interpretacji pochodnej funkcji w wartość pochodnej w punkcie jest równa tangensowi
kąta nachylenia stycznej. stąd tg0 = a ⇒ a = 0 i styczna jest równoległa do osi OX.
6 kwi 19:54
Martiminiano: Jak narysuje się przybliżony wykres funkcji f(x)=−(x−4)(x+1)(x
2−x+1), to widać, że będzie ona
miała
miała ekstremum. Także wszystko pozostaje kwestią uzasadnienia, że je ma. Pierwiastek
jest jakiś niewymierny, więc najlepiej posłużyć się odpowiedzią
ICSP
6 kwi 20:05