Wzór i postać kanoniczna i iloczynowa.
Maja:

Parabola przedstawiona na podanym rysunku jest wykresem pewnej funkcji kwadratowej f.
a) znajdź wzór określający tę funkcję
b) przedstaw ją w postaci Kanonicznej
c) przedstaw ją w postaci iloczynowej
6 kwi 18:40
Eta:

Co to za "bohomaz" ?
Dane na wykresie: P(0,−2) , x
1=−1 , x
2= 2
z postaci iloczynowej
y=a(x+1)(x−2) i P(0,−2) ⇒ −2=a(0+1)(0−2) ⇒ a= 1
y=(x+1)(x−2)−−− postać iloczynowa
y=x
2−x−2 −−− postać ogólna
y=(x−p)
2+q −−− postać kanoniczna
| x1+x2 | | 1 | | 1 | | 9 | |
p= |
| = ... = |
| , q= f( |
| )=... = − |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| 1 | | 9 | |
to postać kanoniczna : y=(x− |
| )2− |
| |
| 2 | | 4 | |
6 kwi 19:03
Ajtek:
Witaj
Eta 
. Czepiam się, ale x
1 i x
2 nie zgadzają się z rysunkiem

.
6 kwi 19:04
Martiminiano: Czepiasz się

Mnie te rysunki zawsze fascynują
6 kwi 19:11