Mógłbym liczyć na pomoc z paroma zadankami z fizy? :)
Benny: Wyobraź sobie, że każdy z atomów żelaza w jego kawałku o masie 56g zjonizowano jednokrotnie, a
następnie wszystkie uzyskane z jonizacji elektrony zgromadzono na niewielkim ciele, które
przeniesiono na odległość 1000km od tego kawałka żelaza. Oblicz wartość siły Coulomba, z jaką
kawałek żelaza i ciało, na którym zgromadzone elektrony oddziaływałyby na siebie.
| | g | |
Masa molowa żelaza jest równa 56 |
| |
| | mol | |
Nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tą jonizacją i nie wiem jak zabrać się do policzenia
ładunku

q=n*e
6 kwi 18:28
Qulka: czyli masz 1 mol atomów i od każdego zabrano 1 elektron
q=6,023•10
23 •1,66•10
−19C = 10
5C
| | 1010 | |
F=9•109 |
| = 9•107N |
| | 1012 | |
6 kwi 18:32
Benny: Mam rozumieć, że masa nie ma tutaj znaczenia czy jak to z nią jest?
6 kwi 20:11
Qulka: ma znaczenie podzieliłam masę przez masę molową i miałam mole ...
tutaj 56/56 dało 1 mol
6 kwi 20:18
Benny: to mamy tak:
n=1 mol
w 1 molu mamy 6,023*10
23 atomów, więc to jest to dopiero to moje "n" we wzorze na ładunek?
6 kwi 20:45
Qulka: tak
6 kwi 20:54
Benny: Ok, dziękuje

Pocieramy o siebie dwie szklane płytki o takich samych gęstościach, ale różnych rozmiarach,
przy czym płytka 1. jest mniejsza niż płytka 2.
Zdania na prawdę i fałsz.
Płytka 1. naelektryzowała się dodatnio.
Płytka 2. pozostała nienaelektryzowana.
Tylko jedna płytka mogła się naelektryzować.
No i ja myślę, że jeśli mamy dwie szklane płytki to rozmiar i gęstość nie mają wpływu na
naelektryzowanie się więc prawdziwe będzie tylko zdanie nr 3.
6 kwi 21:07
Benny: Qulka, zajrzysz?
6 kwi 21:37
Qulka: na pewno jeśli już to obie są naelektryzowane i zdecydowanie różnoimiennie, tyle że obie tak
samo chetnie trzymają elektrony a rozmiar niekoniecznie ma tu znaczenie
6 kwi 21:44
Benny: W odpowiedziach jest
1.F
2.P
3.F
więc teraz to już nie mam pojęcia jak to będzie
6 kwi 21:48
Qulka: no to słusznie zakładałam że nic się nie stanie
6 kwi 21:49
Qulka: tyle że dziwiło mnie takie rozbicie na płytki bo to obie będą nienaelektryzowane
6 kwi 21:50
Benny: A czemu tak się dzieje? Nie powinno być tak, że jak obie mają ładunek obojętny to z jednej
przejdą elektrony na drugą?
6 kwi 21:52
Qulka: jak obie szklane to żadna nie odda, bo tak samo mocno trzymają
6 kwi 21:53
Benny: więc tak samo będzie się działo, gdy np. będziemy pocierać ebonit o ebonit? aby był przeskok
elektronów musi być pocieranie o inny materiał?
6 kwi 21:57
Qulka: tak
6 kwi 21:59
Benny: Okej

Dwie kulki stalowe o takiej samej średnicy umieszczono na statywach wykonanych z izolatora i
wielokrotnie elektryzowano ładunkiem tego samego znaku w taki sposób, że ich łączny ładunek Q
był za każdym razem jednakowy.
W jaki sposób powinien być rozdzielony ładunek Q między kulami, aby po naładowaniu siła
oddziaływania między nimi dla danej odległości osiągnęła maksymalną wartość?
No to moim zdaniem siła oddziaływania będzie największa, jeśli Q
1=Q
2
6 kwi 22:07
Qulka: jak znam życie to tak

o czym świadczą wszystkie zadania optymalizacyjne
6 kwi 22:10
Benny: No właśnie tak mi się skojarzyło z optymalizacją, a zawsze jest tak, że np. pole figury jest
największe dla równych boków
6 kwi 22:12
Benny: A jeszcze trzeba zapisać zależność F(q1) to co mam tutaj zapisać?
6 kwi 22:13
6 kwi 22:23
Benny: Jej, więc chodziło tylko o zapisanie tej funkcji dzięki której wyznaczymy q
1=q
2?
6 kwi 22:26
Qulka: tak
6 kwi 22:29
daras: 2 płytki szkalne możemy pocierać do usranej śmierci i sie nie naelektryzuja od siebie
musza być 2 różne ciała

kto wymyśla te głupie pytania
6 kwi 22:41
daras: może autor wyjaśni jak je "wielokrotnie" naelektryzował?
tak q1 = q2 bo wtedy F = Fmax
6 kwi 22:43
Benny: próżnia 1
powietrze 1,00059
olej silikonowy 2,5
alkohol metylowy 30
woda destylowana(nie mogę się rozczytać 50 lub 60)
W których z wymienionych ośrodków wartość siły oddziaływania między kulkami jest największa?
Odpowiedź uzasadnij, powołując się na odpowiednie zależności.
więc jeśli ε
r rośnie to siła również rośnie
Siła oddziaływania będzie największa w wodzie destylowanej.
Dobrze?
6 kwi 22:44
daras: woda 81
6 kwi 22:46
daras: | | 1 | |
w próżni bo nie ma czynnika |
| |
| | ε | |
6 kwi 22:47
6 kwi 22:49
Benny: Nie za bardzo rozumiem.
6 kwi 22:49
Benny: To jak mam to wyjaśnić?
6 kwi 22:50
daras: niby czego nie rozumiesz

tylko konkretnie
6 kwi 22:50
daras: zapoznaj sie dobrze ze wzorem najpierw na siłę Coulomba,
to może zrozumiesz
6 kwi 22:51
Qulka: we wzorze na k jest ε =ε0•εr
tylko dla próżni tam jest ε0
6 kwi 22:56
Benny: Ajjj no faktycznie, bo na wikipedii na coś innego chyba popatrzyłem i pomieszały się dwa wzorki
6 kwi 23:06
Benny: ε=ε
0*ε
r
więc odwrotnie jak napisałem wcześniej
im mniejszy mianownik tym większa siła, mianownik najmniejszy dla ε=ε
0, więc największa siła
będzie w próżni
6 kwi 23:58
7 kwi 18:12
daras: nie ma kulki
jest
daras
treść zadań przepisujemy tutaj
bo ani kulce ani nikomu
innemu
nie
chce
się
kręcić szyją
żeby je
odcyfrować
7 kwi 18:14
Benny: Tylko, że tam jest rysuneczek
7 kwi 18:15
daras: PS. nie dość , że na rysunku nic nie widać, to
zadanie
jest
z
cyklu
tych
banalnych

Po prostu
zastosuj
dobrze
ci znana

?
ZASADĘ SUPERPOZYCJI NATĘŻEŃ
7 kwi 18:16
Benny: Coś chyba źle podstawiam, bo wynik mi się nie zgadza z odpowiedzią, a zdjęcia sam takie
dostałem
7 kwi 18:18
daras: a jakie masz wyniki?
przedstaw TUTAJ swój sposób rozwiązania
7 kwi 18:28
Benny: E
w=E
1−E
2
no i coś jest już nie tak, ponieważ jak odejmę to nie wychodzi jak w odp.czyli 16/27
7 kwi 18:46
Benny: I gdzie tu jest błąd?
7 kwi 19:01
Benny: Qulka zajrzysz?
7 kwi 22:05
Qulka: kula nie jest jednorodna i musisz znaleźć środek ładunku i od niego liczyć R
7 kwi 22:28
Benny: No to teraz już całkiem nie wiem
7 kwi 22:31
Qulka: poza tym mała jest w odległości 3/2R od punktu S
7 kwi 22:37
Benny: Tak, wiem tam miałem błąd, ale nie wiem jak się zabrać za tą duża kulę
7 kwi 22:39
Qulka: jeśli małej wychodzi 2/27 to duża musi mieć 2/3 czyli musiałby być jakiś
√7 w tej Rce
7 kwi 22:53
Benny: | | √7 | |
No, gdyby podstawić do odpowiedzi to ta odległość dużej do S wychodzi |
| |
| | 2 | |
7 kwi 22:58
Benny: Tylko jak to policzyć?
7 kwi 22:58
Qulka: normalnie to całkami

ale to chyba za wcześnie
7 kwi 23:02
Benny: No w liceum nie mamy całek, ale nauczyć się nie zaszkodzi
7 kwi 23:04
7 kwi 23:05
Qulka: tak łatwiej
7 kwi 23:05
Benny: To musimy znaleźć środek masy dużej kuli i małej i odjąć czy jak?
7 kwi 23:10
7 kwi 23:15
Qulka: no i będzie
√7
7 kwi 23:21
Benny: Dodaje i dziwne liczby mi wychodzą
7 kwi 23:25
Qulka:

x=
√9/8R
7 kwi 23:28
Qulka: nadal wynik dla E=26/27
7 kwi 23:33
Benny: no właśnie podstawiłem ten pierwiastek i po odjęciu wyszło 26/27
Możesz wyjaśnić czemu to równanie tak zapisałaś?
7 kwi 23:36
Qulka: bo tak naprawdę liczymy środek ładunku nie masy więc pomnożyłam przez ρ i wszystkie stałe
zastąpiłam jednym Q

liczę odległości od S (bo to mi potem będzie potrzebne
i tak jak napisali w książce wydrążenie się odejmuje
7 kwi 23:48
Benny: ale tam powinno wyjść 16/27 a nie 26/27
7 kwi 23:53
Qulka: nie mam więcej pomysłów ..może jutro coś wymyślę
7 kwi 23:56
Benny: Ja też się dziś poddaję, jeśli chcesz możesz podać też to z całkami, zobaczę to sobie.
Dziękuje za pomoc, dobranoc
7 kwi 23:58
Benny: Qulka, masz siły aby jeszcze raz na spokojnie na to spojrzeć?
8 kwi 21:42
Qulka: popróbuję
8 kwi 21:58
Benny: Dziękuje
8 kwi 21:59
Qulka: policzyłam bezwładność tam powinno być bez kwadratów
8 kwi 22:40
Qulka: tak porządnie Vmałej = 1/8Vdużej więc Q małej = 1/8Q dużej
x=13R/12
8 kwi 22:47
Qulka: błąd ..miałam liczyć bez wydrążenia
QR − 1/8QR/2 = 7/8Qx
x= 15R/14
8 kwi 22:50
daras: dzisiaj wziąłem lupę i dojrzałęm jeda prawidłowość: wszystko leży w jednej linii
i kulka i wnęka więc zadanei jest banalne
8 kwi 22:54
Benny: | | 15R | |
sprawdziłem dla tego x= |
| i nadal inny wynik  |
| | 14 | |
8 kwi 23:09
Qulka: wiem też mi wyszło
8 kwi 23:10
Qulka: policz na natężeniach
| | kQ | | 4kQ | | 4kQ | | 8kQ | |
E= |
| − |
| − |
| = |
| |
| | R2 | | 8R2 | | 8•9R2 | | 18R2 | |
| | 8k4πR3ρ | | 16kπRρ | |
|
| = |
| |
| | 3•18R2 | | 27 | |
8 kwi 23:49
Benny: Jak takie natężenia?
9 kwi 06:58
Qulka: duża kulka pełna − dziura w dużej kulce − mała kulka bo pcha w przeciwną stronę
9 kwi 10:11
daras: ładunki na kulach:
| | 4 | | R | | 7 | |
Q1 = ρV1 = ρ |
| π[R3−( |
| )3] = |
| πρR3 |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
| | 4 | | R | | ρπR3 | |
Q2 = ρV2 = ρ |
| π( |
| )3 = |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
| | Q1 | | Q2 | |
wypadkowe natężenie E = |E1 − E2| = k[ |
| − |
| ] = |
| | R2 | | (2R−R/2)2 | |
| | k | | 4Q2 | | 177 | |
= |
| [Q1 − |
| ] = ... = kπρR |
| |
| | R2 | | 9 | | 162 | |
9 kwi 10:57
daras: wróć

trzeba jeszcze odjąć to co ubyło czyli ładunek wnęki:
E = | E
1 − E
2 − E
2'| , gdzie E
2' − natężenie brakującej wnęki
korzystamy oczywiście z ZASADY SUPERPOZYCJI
| | kρπR3 | | 4 | | 1 | | 1 | | 5 | |
E = |
| [ |
| − |
| − |
| ] = |
| kρπR |
| | R2 | | 3 | | 6 | | 3 | | 6 | |
9 kwi 11:11
daras: Jednak wynik jest dobry.
ładunki policzyłem też dobrze z tym, że walnąłem się w natężeniach:
Wypadkowe natężenie w pkt. S składa się z sumy wektorowej:
E
1 −wektora natężenia od pełnej kuli o promieniu R w odległości od S równej też jej
promieniowi R
| | R | |
E2 − wektora natężenia od wydrążenia w odległości od S równej r = |
| |
| | 2 | |
| | 3 | |
E2' − wektora natężenia od kulki o promieniu r w odległości od S równej 2R−r= |
| R |
| | 2 | |
Zasada superpozycji: wszystkie wektory są współliniowe z tym, że oba wektory E−2 mają zwrot
przeciwny do wektora E
!
więc przechodząc do r−nia skalarnego mamy:
E = E
1 − E
2 − E
2'
| | k | | 4 | | k | | 1 | | k | | 1 | |
E = |
| * |
| πR3ρ − |
| * |
| πR3ρ − |
| * |
| πR3ρ = |
| | R2 | | 3 | | (R/2)2 | | 6 | | (3R/2)2 | | 6 | |
| | 2 | | 2 | | 16 | |
= kπRρ [ |
| − |
| ] = |
| kπRρ  |
| | 3 | | 27 | | 27 | |
9 kwi 11:56
daras: PS. gorąca prośba:
problemy fizyczne wstawiaj na fizyczny.pisz.pl
niech ludzie, którzy TYLKO kopiują i wklejają TAM zadania domowe, po czym czekają na zmiłowanie
zobaczą, że można samemu próbować dochodzić do rozwiązań, może się to im przyda ?
a tutaj wszystko ginie w powodzi problemów czysto matematycznych
9 kwi 12:07
Benny:

Dziękuje

W szkole jeszcze raz na to spojrzałem i udało mi się do tego dojść.
Wektor zielony E
1
wektor czerwony E
2
wektor niebieski wektor E
2'
| | 4 | | R | | 2 | |
E2=k* |
| *π*( |
| )3*ρ*( |
| )2 |
| | 3 | | 2 | | R | |
| | 4 | | R | | 2 | |
E2'=k* |
| *π*( |
| )3*ρ*( |
| )2 |
| | 3 | | 2 | | 3R | |
E=E
1−E
2−E
3
| | 4 | | 2 | | 2 | |
E=k*π*R*ρ( |
| − |
| − |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 27 | |
może być?
wektory dobrze?
9 kwi 16:05
daras: tak, jeżeli zakładasz, że kulki są naładowane ujemnie
9 kwi 16:52