Arkusz maturalny
Dżepetto 18: Oblicz ile jest wszystkich liczb naturalnych dziesięciocyfrowych, których iloczyn cyfr jest
równy 36
Możliwe kombinacje:
6x6 C102 x2
2x3x6
2x2x9
2x2x3x3
4x3x3
4x9
Niestety nie mogę doliczyć się wyniku− 2835
Ktoś pokaże błąd w rozumowaniu lub liczeniu?
6 kwi 18:10
Qulka:
| 10! | | 10! | | 10! | | 10! | | 10! | | 10! | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| = |
| 8!2! | | 7! | | 7!2! | | 6!2!2! | | 7!2! | | 8!2! | |
=90+720•2+1260=2740
6 kwi 18:19
Eta:
Qulka już przemęczona ( powinna odpocząć

poprawny wynik to:
2835
| | 10! | |
w ostatni składniku : |
| |
| | 8! | |
=
45+1440 +1260+
90=
2835
6 kwi 18:37
Qulka: raczej ten edytor jeszcze mnie wykańcza

kiedyś przywyknę
6 kwi 18:39
Dżepetto 18: Przybliżyłybyście mi kolejno kombinacje i wariacje podane przez Qulke? Nie mogę zrozumieć
dlaczego jedne rzeczy liczone są z kombinacji inne z wariacji a jeszcze inne w mianowniku mają
3x silnie :c
6 kwi 20:23
Qulka: to są te rozpisane przez Ciebie tylko permutacji z powtórzeniami bo dokładnie wiemy co mamy
rozstawiać
6 kwi 20:26
Dżepetto 18: Nadal nie moge tego przypisać do tego co podałem wcześniej
| | 10! | |
1 |
| {2!} to od kombinacji 6x6 |
| | 8! | |
2 natomiast {10!}{7!} to z wariacji 2x3x6 lub 2x2x9 lub 4x3x3 a reszta
3 kolejna kombinacja ale czy na dole nie powinno być 3!? Proszę wytłumacz :c
6 kwi 20:36
6 kwi 20:40
Dżepetto 18: Zrozumiałem, dziękuję
6 kwi 20:49