wartość wyrażenia
franco: Oblicz wartość wyrażenia sqr{xy}=
gdy
x=(√a+1)(a√a−1)
y=a+√a+1
dla a=5,6225
Przepraszam ale tego wyrażenia inaczej nie umiem zapisać
Chyba tu nie chodzi o wstawianie może to się da przkształcić?
6 kwi 17:59
Qulka: jak masz i tak przybliżone 'a' to podstaw i w kalkulator
6 kwi 18:52
franco: a może jakoś się to da skrócić?
Byłoby bardziej elegancko.
6 kwi 21:11
Qulka: | (√a+1)(√a−1)(a+√a+1) | |
| = a−1 =4,6225 |
| a+√a+1 | |
6 kwi 21:52
Qulka: ten drugi nawias w x to różnica sześcianów
6 kwi 21:54
jedrzej123: aleś to wspaniale wykombinował
8 kwi 19:23