z prostokątnego kawałka blachy miedzianej o wymiarach 5 dm na 4 dm wycięto w rog
oliwia: z prostokątnego kawałka blachy miedzianej o wymiarach 5 dm na 4 dm wycięto w rogach jednakowe
kwadraty . po złożeniu blachy i zlutowaniu odpowiednich krawędzi otrzymano prostopadłościenny
otwarty pojemnik o objętości 6 litrów. wyznacz długość boku wyciętego kwadratu.
mila92: Dawno było, ale może komuś się przyda

Tak więc mamy prostokąt o bokach 4;5 (jednostki omijam, tylko się plączą)
objętość tego prostopadłościanu to a*(5−2a)*(4−2a) − od razu założenia, że 2>a>0
mamy tak
a*(5−2a)*(4−2a)=6
20a−18a
2+4a
3=6
0=20a−18a
2+4a
3−6
ustawiamy w kolejności, z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wychodzi nam, że a=1,
następnie liczymy pozostałe pierwiastki (0,5;3) Odrzucamy 3 z założeń i mamy a= 0,5 lub a=1
(oczywiście dm)