Arkusz maturalny pr
Dżepetto 18: Suma trzech początkowych wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego jest równa 6 a suma
| | 16 | |
wszystkich jego wyrazów wynosi |
| . Wyznacz sumę S= b15 + b16 + b17 + ... |
| | 3 | |
+b
40 wyrazów ciągu (b
n), o wyrazie ogólnym b
n = log
2 |a
n|.
Kolejne do Świątecznej kolekcji.
6 kwi 17:24
Dżepetto 18: }⇒q<0
S
3 = 6 }
|a
n| >0
Brak zamysłu
6 kwi 17:55
Qulka: układ równań bo masz 2 niewiadome a i q oraz 2 równania
6 kwi 18:45
Mila:
1)
a
1+a
2+a
3=6
a
1+a
1*q+a
1*q
2=6 i |q|<1
a
1*(1+q+q
2)=6
2)
3) układ
a
1*(1+q+q
2)=6
| 16 | | 3 | |
| *(1−q)*(1+q+q2)=6 /* |
| |
| 3 | | 16 | |
| | 16 | | 1 | | 16 | | 3 | |
a1= |
| *(1+ |
| )= |
| * |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
a
1=8
==============
Spóbuj dalej sam policzyć.
6 kwi 18:47
Mila:
I co? Nie liczysz?
6 kwi 20:25
Dżepetto 18: Mila, wyjaśnisz mi skąd wiadomo, że ciąg an jest zbieżny?
6 kwi 20:26
Dżepetto 18: Ps. Dopiero przed momentem postanowiłem nadal walczyć z zadaniami− grypa mnie rozbiera :c
6 kwi 20:26
kix: ładnie ma na imię....Grypa
6 kwi 20:28
Kacper:
To, że jest zbieżny mamy z zadania: "suma wszystkich jego wyrazów".
6 kwi 20:29
Dżepetto 18: Zatem jeśli możemy policzyć sumę danego ciągu lub szeregu geometrycznego to wiemy, że dany
ciąg/szereg jest zbieżny?
6 kwi 20:31
kix: Mila napisała |q|<1
6 kwi 20:37
Kacper:
Gdyby nie był, to skąd mielibyśmy jego sumę?
6 kwi 20:40
Dżepetto 18: kix, wiem tylko chciałem się upewnić czy zbieżność odnosi się tez do szeregów

Dzięki za pomoc, przystępuję do rachunków
6 kwi 20:41
Mila:
6 kwi 20:50
Dżepetto 18: Gdzieś robię błąd, pokażecie?
| | 1 | | 1 | |
b40 = log28 + log2( | − |
| | 39 ) ⇔ b40 = 3 − 39 log2 |
| ⇔ b40= 42 |
| | 2 | | 2 | |
po odjęciu b
40 −b
15 nie wychodzi jak w odpowiedziach: −661
6 kwi 21:07
Mila:
| | 1 | | 1 | |
b40=log2(|8*(− |
| )39|)=log2(8)+39*log2( |
| )= 3−39=−36 |
| | 2 | | 2 | |
6 kwi 23:03
Dżepetto 18: Niestety niebieska Milo nadal wynik końcowy się nie zgodzi. Do −661 brakuje jeszcze wiele
7 kwi 11:59
Mila:
| | −1 | | 1 | |
b15=log2|a15|=log28*| |
| )14|=log28+14*log2 |
| =3−14=−11 |
| | 2 | | 2 | |
Wyrazy tej sumy S=b
15+...+b
40 są wyrazami ciągu arytmetycznego , sprawdź to !
b
n+1−b
n=−1
| | −11+(−36) | | −47 | |
S= |
| *26= |
| *26=−47*13=−611 |
| | 2 | | 2 | |
7 kwi 17:28
Mila:
Jeszcze pomyślę nad tym. Może coś umknęło?
7 kwi 17:56