Arkusz maturalny
Dżepetto 18: Suma wszystkich współczynników wielomianu W(x) = ax3 + bx2 +cx − 6 jest równa −5. Jednym z
jego pierwiastków jest liczba 2, a przy dzieleniu go przez x+1 otrzymujemy resztę −4. Rozwiąż
nierówność W(x−1) >0
Na razie wiem, że a+b+c=1 i W(2) =0
6 kwi 17:17
Qulka: jeszcze W(−1)=−4
6 kwi 17:18
Benny: a+b+c−6=−5
a+b+c=1
W(2)=0
W(2)=8a+4b+2c−6
4a+2b+c=3
W(−1)=−4
W(−1)=−a+b−c−6
−a+b−c=2
a+b+c=1
4a+2b+c=3
2b=3
4c−2+3+c=3
6 kwi 17:28
Dżepetto 18: Dziękuję, teraz mogłem sprawdzić sobie układ równań

Teraz wartości podstawiam do wielomianu i rozwiązuję nierówność.
Dziękuję jeszcze x Qulka oraz Benny
6 kwi 17:37