Kula i ostrosłupy
Stupid: W kulę o promieniu r wpisujemy ostrosłupy prawidłowe trójkątne w ten sposób, że wierzchołek
ostrosłupa jest środkiem kuli, zaś wierzchołki podstawy należą do powierzchni kuli. Wyznacz
długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa, którego objętość jest największa. Chodzi mi głównie
o wyprowadzenie, a nie liczenie pochodnych.
W kulę o promieniu r wpisujemy ostrosłupy prawidłowe czworokątne w ten sposób, że wierzchołek
ostrosłupa jest środkiem kuli, zaś wierzchołki podstawy należą do powierzchni kuli. Napisz
wzór funkcji opisującej objętość V(x) ostrosłupa w zależności od długości krawędzi x jego
podstawy. Wyznacz maksymalną objętość ostrosłupa.
6 kwi 17:00
Stupid: Podbijam, gdyż mam z tym ogromny problem.
6 kwi 17:17
Qulka:

h
2+r
2=R
2
V=πr
2h/3 = π(R
2−h
2)h/3 i pochodna i =0
6 kwi 17:23
Stupid: Podziękował, bo nie wiedziałem jak wyprowadzić.
6 kwi 17:25
kix: Idea rozwiązywania będzie taka sama, ale zamień stożek na ostrosłup
6 kwi 17:28
Qulka: jak ja tam zobaczyłam stożki to nie wiem... chyba zadanie wcześnej było
| | a√3 | |
to jeszcze trzeba potem zamienić że r = |
| |
| | 3 | |
6 kwi 17:31
kix: zamienić miał zainteresowany
6 kwi 17:34
Stupid: Nie macie się co martwić zauważyłem
6 kwi 17:36