ciąg geometryczny
Ada: Wykaż, że dzieląc sumę wszystkich wyrazów, n wyrazowego ciągu geometrycznego (an), gdzie
q>0, q≠0, a1≠ 0, przez sumę odwrotności tych wyrazów, otrzymujemy iloraz równy iloczynowi
wyrazu pierwszego i ostatniego.
6 kwi 16:42
Ada: ponawiam
6 kwi 17:06
Eta:
| | 1−qn | |
Dla an: San= a1* |
| |
| | 1−q | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
dla bn Sn= |
| + |
| +..... |
| , qb= |
| b1= |
| |
| | a1 | | a2 | | an | | q | | a1 | |
| | 1 | | | | 1 | | 1−qn | | q | |
Sbn= |
| * |
| = |
| * |
| * |
| |
| | a1 | | | | a1 | | qn | | 1−q | |
| San | |
| = ................=a12qn−1 = a1*a1*qn−1=a1*an |
| Sbn | |
6 kwi 17:33
Ada: no ale przeciez to sie nie skraca wszystko...
6 kwi 18:00
Eta:
Jak to nie?
| San | | 1−qn | | a1qn(1−q) | |
| =a1* |
| * |
| =a12*qn−1=a1*an |
| Sbn | | 1−q | | q(1−qn) | |
6 kwi 18:06
Ada: nie ogarniam tego przekształcenia Sbn
6 kwi 18:28
Eta:
| | 1 | | | | 1 | | (1−qn)*q | |
Sbn= |
| * |
| = |
| * |
| |
| | a1 | | | | a1 | | qn(1−q) | |
| San | | 1−qn | | a1*qn(1−q) | |
| =a1* |
| * |
| = |
| Sbn | | 1−q | | q(1−qn) | |
| | qn | |
=a1*a1* |
| = a1*a1*qn−1=a1*an |
| | q | |
Jasne już? ( to zwykłe działania na ułamkach ... wspólny mianownik, i dzielenie
6 kwi 18:46
Ada: nie rozumiem tylko tego jak z 1−1/1−q zrobiłaś 1−g/q
7 kwi 01:59