ss
kasztan: Wyznaczyć stałą b, by funkcja f(x) = bx3 dla 0 ≤ x ≤ 1 i 0 w pozostałych przypadkach była
funkcją gęstości.
Czy jest ktoś w stanie pomóc ?
6 kwi 16:29
Qulka: policz całkę i całka w tym przedziale ma być = 1
6 kwi 16:43
kasztan: całkę z bx3 policzyć ? ale co dalej , przyrównać do 1 ?
6 kwi 16:44
Qulka: tak właśnie napisałam ..przyrównać do 1
6 kwi 16:50
kasztan: ok próbuje
6 kwi 16:58
kasztan: całka z bx
3 to:
bx
4 = 4
i co dalej ?
6 kwi 17:08
Qulka: w granicach od 0 do 1 dopiero potem =1
6 kwi 17:11
kasztan: całke oznaczone w granicach od 0 do 1 ?
6 kwi 17:12
kasztan: to jeśli tak to:
b = 4
6 kwi 17:13
Qulka: brawo
6 kwi 17:13
kasztan: lol i to wszystko ?

Co ja tu właściwie zrobiłem ?
6 kwi 17:14
Qulka: wyznaczyłeś stałą b tak aby suma wszystkich pr−w była =1 co jest definicją funkcji gęstości
6 kwi 17:16
kasztan: jakich prawdopodobieństw

?
6 kwi 17:17
Qulka: tych pod krzywą
6 kwi 17:35
kasztan: a ta krzywa jest dla x'ow na osi od 0 do 1 ?
6 kwi 19:08
Qulka: tak
6 kwi 19:09
6 kwi 19:31