Okręg wpisany w trojkat rownoboczny .Wyznacz wszystkie dane mając h..Pomóżcie!!
wera: Okrag wpisany w trójkąt równoboczny.Z czego h= 6{3} /pierwiastek z trzech/.Pomoze ktos
wyznaczyć r,R ,a.pole okregu i pole trójkata....? Prosze o info na gg 10812394 lub na forum .Z
góry dziekuje...
30 lis 22:03
Eta:
r
wp=
13h
Δ=
13*6
√3= 2
√3
R
op=
23h
Δ=
23*6
√3= 4
√3
| | a√3 | |
h= |
| = 6√3 => a√3= 12√3 => a = 12
|
| | 2 | |
teraz tylko podstaw do wzorów:
P
k.wp= πr
2=.........
P
k.op= πR
2=....... dokończ....
30 lis 22:18
wera: Dzieki Eta

Bardzo pomogłas/es
30 lis 22:32