pomocy!!!
danna:

Pole powierzchni całkowitej walca jest rowne 60πcm
2 ,a jego wysokość ma długość 15cm. oblicz
pole podstawy tego walca.
6 kwi 16:05
Qulka: 2πRH=60π
R=2
Pp=πR2=4π
6 kwi 16:08
danna: ale wzór na pole całkowite to 2πr(r+h) ,a ten wzór jest na pole boczne..
6 kwi 16:12
Qulka: no to podstaw i policz deltę
6 kwi 16:13
danna: no własasnie wychodzi delta 69√5 ..
6 kwi 16:33
Qulka: bardzo ładna (jeśli to już pierwiastek) i co ci w niej przeszkadza?
6 kwi 16:53
danna: bo dalej trzeba jeszcze to całe wziąć pod pierwiastek i jest √69√5
6 kwi 20:48
Qulka: jakim cudem taka delta
6 kwi 21:08
Qulka: Δ= 15
2−4•(−30)= 345
6 kwi 21:16