Ciągi :(
KK: Hej. Mam zadanko o treści: pierwiastki równania (x−2)(x2−4x−12)=0 sa trzeba poczatkowymi
wyrazami malejacego ciagu arytmetycznego. I mam obliczyć sumę a14+a15+...a37
Proszę o pomoc... Nie ogarniam co robie źle...
6 kwi 15:42
Qulka: wrzuć co zrobiłeś, znajdziemy błąd
6 kwi 15:43
KK: ok mam trzy wyrazy ciągu: 6,2,−2. czyli nasza różnica wynos −4 w ciągu arytmetycznym
a
14=6+13(−4)=−46
a
37=6+36(−4)=−138
licząc sumę wstawiam do wzoru: (−46 − 138)/2*n
gdzie n=24 bo tyle jest wyrazów. i wychodzi mi suma 2208 a odpowiedzi mówią, że źle
6 kwi 15:54
KK: −2208 oczywiście i zamiast trzeba miało być trzema... teraz to zauważyłem.
6 kwi 15:59
Qulka: mi wyszło −2208
6 kwi 15:59
KK: odpowiedzi mówią −1920... Ale najwidoczniej ktoś popełnił błąd

. Dziękuje za pomoc
6 kwi 16:07