wyznacz współczynnik kierunkowy
Jasiu: wyznacz współczynnik kierunkowy stycznej do wykresu funkcjki f w punkcie o odciętej x0
f(x)= 3x2−1/1−x2 , x0 =2
wychodzi mi 8 a powinno 8/9
a zrobiłem tak :
f'(x)= 6x(1−x2)−(3x2−1)*(−2x)/(1−x2)2=
=6x−6x3−(−6x3+2x)=6x−6x3+6x3−2x=6x−2x=4x=4*2=8
6 kwi 15:18
Janek191:
| | 6 x*( 1 − x2) − 3 x2*(−2x) | | 6 x | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | (1 − x2)2 | | ( 1 − x2)2 | |
| | 12 | | 12 | | 4 | |
a = f '(2) = |
| = |
| = |
| |
| | 1 − 4)2 | | 9 | | 3 | |
=========
6 kwi 15:23
Janek191:
Pomyłka
6 kwi 15:24
Janek191:
| | 6 x*(1 − x2) − ( 3 x2 −1)*( − 2 x) | |
f '(x) = |
| = |
| | (1 − x2)2 | |
| | 6 x − 6 x3 +6 x3 − 2 x | | 4 x | |
= |
| = |
| |
| | ( 1 − x2)2 | | (1 − x2)2 | |
więc
| | 4*2 | | 8 | |
a = f '(2) = |
| = |
| |
| | ( 1 − 4)2 | | 9 | |
6 kwi 15:28
Jasiu: dzięki wielkie
6 kwi 18:30