Proszę o pomoc - Pole trójkąta
albin55: Dany jest trójkąt ostrokątny ABC. AB=18. Z punktu D leżącego na AB takiego że AD=13
poprowadzono odcinki prostopadłe do boków AC i BC. W ten sposób otrzymaliśmy punkty E i F
takie , że AE= 12 i BF = 3. Oblicz pole trójkąta ABC
6 kwi 14:41
Janek191:
6 kwi 15:18
Eta:
W zadaniu : trójkąt ostrokątny a nie prostokątny ?
6 kwi 16:13
albin55: Pozwoliłem sobie taki rysunek naszkicować − jednak nie wiem dlaczego ten czworokąt jest
prostokątem

6 kwi 19:16
Janek191:
Ten czworokąt nie jest prostokątem
6 kwi 19:17
albin55: czy tak w ogóle można założyć − jeśli tak to na podstawie jakiego prawa
6 kwi 19:18
albin55: zatem dlaczego EC=4 i FC= 5
6 kwi 19:20
albin55:

Bo ja to to raczej tak widzę .Wydaje mi się , że nie mogę sobie tak zasugerować wymiarów
rysunkiem i właśnie dlatego mam problem.
6 kwi 19:32
Janek191:
Tam był błąd w oznaczeniach .
6 kwi 19:33
Janek191:
Już Eta zwróciła na to uwagę
6 kwi 19:34
albin55: Przepraszam w treści brak słowa "OSTROKĄTNY"
6 kwi 19:36
albin55: zatem jest dowolny i właśnie dlatego za diabła nie mam pomysłu.Tak Eta słusznie zauważyła
6 kwi 19:40