dzialania na potegach
vicki : liczba 210+310+2 * 610
jest podzielna przed.... a)9 b)11 c)13 d)15
Prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu zadania, nie liczę na gotowca, tylko na wytłumaczenie, bo
zawsze się zacinam robiąc tego typu zadania.
Z góry dziękuję!
6 kwi 14:38
Janek191:
Czy to jest dobrze przepisane ?
6 kwi 14:48
Qulka: przez 5,25,409,2045,10225....
6 kwi 14:51
kix: jeśli dobrze myślę to przez 11
6 kwi 14:54
Qulka: na czynniki to 5•5•409•11833
6 kwi 14:56
kix: w/g mnie to w przykładzie powinno być 65, ale to tylko moje przypuszczenia
6 kwi 14:57
Janek191:
Mnie tak samo się wydaje
6 kwi 14:59
Qulka: też się złapałam na tym, że do wzoru skróconego mnożenia powinno być 65
6 kwi 14:59
vicki : o ja macie racje! powinno być 65, możecie mi to sprostować?
6 kwi 15:00
kix: ale jak widać tylko postronne osoby są zainteresowane problemem
6 kwi 15:00
kix: o, vicki się obudził/a
6 kwi 15:00
kix: w takim razie odpowiedź b jak Wielkanocny baran
6 kwi 15:01
Janek191:
(25 + 35)2 = 210 + 310 + 2*65
6 kwi 15:01
Qulka: no to już wiesz że wzór skróconego mnożenia

i licz
6 kwi 15:01
vicki : nie śpię

możesz mi objaśnić krok po kroku jak to zrobić?
6 kwi 15:01
vicki : dzięki wszystkim!
6 kwi 15:02
Qulka: wtedy to = 54•112
6 kwi 15:02
kix: tak jak Janek to zrobił
6 kwi 15:02
vicki : chociaż powiem, że nie wpadłabym na pomysł ze wzorem skróconego mnożenia
6 kwi 15:02
Janek191:
25 + 35 = 275 = 11*25
6 kwi 15:03
kix: na wszystko przyjdzie czas, łącznie z wpadaniem
6 kwi 15:04