okresl dziedzinę funkcji f a następnie wyznacz jej pochodną i określ dziedzinę p
Jasiu: okresl dziedzinę funkcji f a następnie wyznacz jej pochodną i określ dziedzinę pochodnej .
f(x)=√x(1−x2)
6 kwi 14:27
Jasiu: sorki
f(x) = √x(1−2x2) jednak
6 kwi 14:27
5-latek: Tylko nie mow ze nie potrafisz wyznaczyć dziedziny .
(f*g)'= f'*g+f*g'
6 kwi 14:34
Jasiu: z tego przykładu akurat mógłbyś mi pomoc to odpowiednio rozpisać ?
6 kwi 14:37
Janek191:
D = < 0, + ∞ )
f(x) = √x*( 1 − 2 x2) = √x − 2√x*x2 = √x − 2 x2,5
6 kwi 14:39
5-latek: D
f=x≥0 bo .....
| | 1 | |
(√x(1−2x2))'= (√x)'*(1−2x2)+√x*(1−2x2)'= |
| *(1−2x2)+√x*(−4x)= licz dalej |
| | 2√x | |
6 kwi 14:42