przykladz wartoscią bezwględną: |x-1|+|x+2|=0.8x+3
Monisiak: Witam, mam pytanie odnosnie takich przykladow z wartoscią bezwględną:
|x−1|+|x+2|=0.8x+3
Najpierw piszę, iż x ≥−334
i przedziałami
1) x∊(−∞;1) 2) x∊<1;2) 3)x∊<2;+∞)
dla 1) wychodzi ze x = 0
dla 2) nie należy zadna liczba
dla 3) x=15/7
I by wychodziło, ze x∊{0;15/7}
Natomiast odp to {0;5}
Czy dobrze to robię?
6 kwi 14:12
5-latek: Nie robisz tego dobrze
Skad to x≥−3,75 ? Po co
Poza tym przedzialy zle
x−1=0 to x=1
x+2=0 to x=−2
wiec przedzialy jakie ?
6 kwi 14:16
kix:
1) x∊(−∞ ; −2)
2) x∊<−2 ; 1)
3) x∊<1 ; ∞)
6 kwi 14:19
Monisiak: X≥−3.75 dlatego, bo moduły mogą byc wieksze lub rowne od zera, lecz nie moga byc ujemne. I to
jest taki jakby warunek, ktory przy okazji powiadamia mnie, że x mają być większe od −3.75
I przepraszam, błąd jest w zapisie. Powinno być |x−2|
6 kwi 14:20
Qulka:

x={0, 5/3}
6 kwi 14:20
Qulka: no to obrazek już nie pasuje
6 kwi 14:21
Monisiak: Przepraszam za kłopot
6 kwi 14:22
Qulka:

i teraz wynik to x={0 ; 5 }
6 kwi 14:22
Qulka: dla x>2 masz
x−1+x−2=0,8x+3
1,2x=6
x=5
6 kwi 14:23
Monisiak: A czy można to jakoś rozpisać? W sensie metodą algebraiczną a nie graficzną?
6 kwi 14:24
kix: w 3 przedziale nie będzie 15/4
6 kwi 14:24
kix: sorki, 15/7
6 kwi 14:24
Monisiak: Aaaa bo odejmuję.... Dziękuję, jestem coś strasznie roztrzepana przez te świeta
6 kwi 14:27
5-latek: Poprawila drugi modul na |x−2|
x−1+x−2 =0,8x+3
1,2x=6 to x=5 ∊<2,∞)
6 kwi 14:30