.
Dark1: Trudne zadanie wielomiany. Reszta z dzielenia wielomianu P(x) = x5 + ax4 + bx3 + cx2 + dx +
1 przez dwumian (x− 3) jest równa 1. Wykaż, że jeżeli liczby a,b,c,d są liczbami
całkowitymi to wielomian P (x) nie ma pierwiastków wymiernych
6 kwi 13:30
Metis: Mamy wielomian P(x) = x
5+ax
4+bx
3+cx
2+dx +1
Dzielenie wielomianu P przez x−3 daje jakiś wielomian W i resztę 1 , to możemy zapisać to tak:
P(x)=W(x)(x−3)+1
Podstawiam x=3
I otrzymuję:
P(3)=1
Stąd:
3
5+3
4a+3
3b+3
2c+3d +1=1
Teraz jeżeli mamy pokazać, że jeżeli liczby a,b,c,d są liczbami całkowitymi to wielomian P
(x) nie ma pierwiastków wymiernych, musimy odwołać się do twierdzenia o pierwiastkach
wymiernych wielomianu.
I dalej nie mam pomysłu jak skończyć

Może ktoś dokończy
6 kwi 14:03
Eta:
Poprawnie myślisz

więc czemu nie kontynuujesz
pierwiastkami wymiernymi , jeżeli są szukasz wśród podzielników wyrazu wolnego
w tym przykładzie mogą nimi być x= −1 v x=1
P(1) = 1+a+b+c+d+1=0
dodając stronami P(3)+P(1)=1 otrzymasz:
(3
5+1)+(3
4+1)a+(3
3+1)b+(3
2+1)c+(3+1)d+2=1
lewa strona parzysta , a prawa nie , czyli sprzeczność
podobnie z P(−1) ........................... dokończ sam
wniosek ..........
6 kwi 14:40
Dark1: Dziękuję
6 kwi 14:46
Dark1: (3
5+1)+(3
4+1)a+(3
3+1)b+(3
2+1)c+(3+1)d+2=1
Doszedłem do tego momentu i kaplica.
6 kwi 14:46
Eta:
Jaka "kaplica"? ( kaplice są w kościele

P(−1)=−1+a−b+c−d+1=0
P(3)+P(−1)=1 ⇒ (3
5−1)+(3
4+1)a+(3
3−1)b+(3
2+1)c+(3−1)d+2=1
dopisz uzasadnienie .........
wniosek ............
6 kwi 15:02
===:
... to samo ... i nie to samo.
Pierwiastków wymiernych ... to nie to samo co całkowitych.
Ale uwzględnisz to w uzasadnieniu −
6 kwi 15:45
Eta:
6 kwi 16:04