wielomiany, ciągi
maturzystka: Witam. Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki: Dany jest wielomian trzeciego stopnia o
współczynniku 1 przy najwyższej potędze. Pierwiastki tego wielomianu tworzą rosnący ciąg
arytmetyczny i wiadomo, że dwa z nich są liczbami przeciwnymi. Suma pierwiastków tego
wielomiany jest równa 12.
a)wyznacz wzór tego wielomianu
b)rozwiąż nierówność W(x−3)</0(mniejsza lub równa)
30 lis 22:01
maturzystka: oj nie ma nikt pomysłu........
30 lis 22:21
g: Oznaczamy kolejne wyrazy ciągu
r>0 bo cią rosnący
a − r; a; a + r
suma ich jest 3a = 12 ⇒ a=4 − to jest 2 wyraz
czyli tylko 1 wyraz może byc liczbą przeciwną bo ciąg jest rosnący
a1 = −4
a2 = 4
a3 = 12
stąd
W(x) = (x + 4)(x − 4)(x − 12)
b)
W(x−3) =(x + 1)(x − 7)(x − 15)
W(x−3)≤ 0 ⇒ x≤ −1 ∨ x∊< 7; 15 >
30 lis 22:47
Nikka: W(x) − wielomian trzeciego stopnia (a=1)
x
1, x
2, x
3 − pierwiastki wielomianu W(x)
| | x1+x3 | |
x1, x2, x3 − ciąg arytmetyczny → x2 = |
| (1) |
| | 2 | |
x
1 + x
2 + x
3 =12 (2)
Z (1) i (2) wynika, że x
2 = 4
Ciąg jest rosnący czyli x
1 < x
2 < x
3 i niech x
1 = − x
2 (3)
Z (3)wynika, że x
1 = −4.
Z (2) wynika, że x
3 = 12.
−4, 4, 12 − ciąg arytmetyczny o r = 8
Skoro liczby −4, 4, 12 są pierwiastkami wielomianu i a =1 (współczynnik przy najwyższej
potędze) to
W(x) = (x+4)(x−4)(x−12)
W(x) = x
3 − 12x
2 − 16x + 192
30 lis 22:49
ewka: dzięki wielkie. Sama bym na to nie wpadła.Pozdrawiam
30 lis 23:48
jan: 2,4,6,248
24 wrz 22:59