Równanie kwadratowe.
szymi: Operator dźwigu ładował stalowe elementy na wagony. W każdym wagonie umieszczał tyle samo
elementów. W pierwszym dniu liczba załadowanych elementów była taka sama jak liczba elementów
ładowanych do jednego wagonu. W drugim dniu liczba załadowanych wagonów była o 2 większa niż w
pierwszym dniu. W ciągu dwóch dni załadował łącznie 264 elementy. Ile elementów załadował
operator pierwszego dnia?
ODP. 11.
potrzebne jest równanie kwadratowe!
6 kwi 13:18
Qulka: W pierwszym dniu liczba załadowanych
elementów była taka sama jak liczba elementów
ładowanych do jednego wagonu
czy to zielone to na pewno elementów
6 kwi 13:29
Qulka: bo jeśli to miało być wagonów to :
x−ilość elementów w wagonie
x•x + (x+2)•x =264
x=11 lub −12 odrzucamy
ale wtedy pierwszego dnia załadował 121 elementów
6 kwi 13:36
Qulka: jeśli zaś jest elementów to pierwszego dnia załadował tylko 1 wagon

x−ilość elementów w wagonie
x+(1+2)x=264
4x=264
x=66
pierwszego dnia załadował 66 elementów
6 kwi 13:38